Betere voorwaarden en hogere tarieven voor freelance journalisten

15 november bij De Coöperatie

 

Er zijn voor freelancers veranderingen op til – en eindelijk zijn die ten goede. Onlangs wonnen journalist Britt van Uem en fotograaf Ruud Rogier samen met de NVJ een historische rechtszaak tegen DPG (voorheen de Persgroep) over de tarieven van freelancers. Journalist Nick Kivits heeft met zijn site Freelancevoorwaarden het misbruik van rechten van freelancers door uitgevers en omroepen verder op de agenda gekregen, en werkt na een succesvolle crowdfunding aan eerlijke voorwaarden die voor alle partijen goed zijn.

Op 15 november bespreken we samen met Kivits en de NVJ de stand van zaken, en vooral ook: wat gaat dit voor onze toekomstige beroepspraktijk betekenen? Wat kunnen we zelf doen om ons toekomstige positie te verbeteren?

Het programma is als volgt:

15.00 – 15.05 Opening door Jan-Jaap Heij (De Coöperatie)

15.05 – 15.20 Thomas Bruning (NVJ): wat betekent de overwinning in de rechtszaak tegen DPG voor freelancers, nu en in de toekomst?

15.20 – 15.45 Nick Kivits over freelancevoorwaarden.nl en eerlijke voorwaarden voor freelancers

15.50 – 16.00 Een gesproken column van Kees Schaepman (Lira): waarom zijn deze rechten zo belangrijk, en wat heb je in dit verband aan de Lira?

16.00 – 16.45 Een forum met Nick Kivits, Kees Schaepman (Lira), Sebastiaan Brommersma (jurist) en Thomas Bruning (NVJ). Teun Gautier (De Coöperatie) zit voor.

Na afloop is er een borrel tot 18.00.

De bijeenkomst is voor Coöperatie-leden en crowdfunders van Freelancevoorwaarden, maar ook toegankelijk voor alle andere freelancers die mee willen denken over hun toekomstige beroepspraktijk. Laat even weten of je wilt komen! Via: info@decooperatie.org