Bij De Coöperatie hebben freelancers een eigen redactie

Hoe je ook zonder een vaste baan in de media een redactie kunt vormen.

Als freelance journalisten één ding missen (naast opdrachtgevers die goed betalen natuurlijk), dan is het: een redactie. Kantoorgenoten, die zijn nog wel te vinden. De grote steden zijn vergeven van de workspaces, vaak op schitterende locaties, waar start-ups die iets met computers doen, marketingbureaus en advocaten op de vrijmibo tegen elkaar opbieden over de deze week behaalde successen.

Ook leuk, maar toch iets anders dan een redactie. Waar journalisten over hun stukken praten, de laatste roddels uitwisselen en andermans primeurs afkraken (‘Heb ik vorig jaar al over geschreven..’). Waar ze ideeën en inspiratie opdoen en tips krijgen over nieuwe klussen. Waar ze aan producties werken en nieuwe technologie uitproberen met hulp van mensen die daar net even meer van weten dan zij zelf.

Gelukkig is er De Coöperatie. Dat is weliswaar officieel geen redactie, omdat we geen eigen krant of tijdschrift uitgeven (laten we daar maar van maken: nog niet, want dat is wel het plan). We hebben overigens wel een hele trits websites, van freelancersplatform Reporters Online tot het online magazine voor gevluchte journalisten RFG. Maar al is het dan geen officiële redactie, voor de journalisten en kleine media-organisaties bij ons in het pand fungeert De Coöperatie wel zo.

Roddel
De Coöperatie heeft alles bij elkaar zo’n 750 leden. Die zitten niet allemaal is ons pand natuurlijk,  dat zou niet passen (al is de redactiezaal best ruim). In huis zitten nu, behalve een stuk of 20 freelancers, Reporters Online, Verhalenmarkt, de Onderzoeksredactie, Nieuw Geluid, ONfile, RedPers en nog een aantal clubs. Gezamenlijk hebben we het over stukken, we wisselen de laatste roddels uit, doen ideeën op en geven elkaar tips. Onze ‘redacteuren’ maken producties, alleen en soms ook samen.. Zoals we ook samen lunchen en op het even superieure als gammele koffie-apparaat schelden. We zijn bezig een semi-wekelijkse borrel in te voeren en we organiseren af en toe bijeenkomsten met bekende en minder bekende  journalisten ter lering en vermaak.

Op kantoor krijg je als ‘redacteur’ daarbij ook tips van Verhalenmarkt over hoe je je verhalen kunt pitchen (en ze helpen er mee). De Onderzoeksredactie legt uit hoe je…. onderzoek doet. Reporters Online verkoopt je stukken op Blendle en repareert je kapotte website. De podcasters van Nieuw Geluid maken een audioversie van je artikelen. Maar bovenal is De Coöperatie een plek waar freelancers werken, samen en alleen, en zakelijk lief en leed delen: ‘Ze waren bij tijschrift X alweer m’n mail kwijt en je moet bij krantenuitgever Y tegenwoordig betalen om je stukken gepubliceerd te krijgen’, dat soort dingen.

Ring
De Coöperatie zit in Amsterdam, niet tussen de Nutella-winkels en de wassende toeristenstroom van het centrum maar vlak naast station Rai. Binnen de ring, voor de hoofdstedelijke chauvinisten onder u, maar je kunt er ook van buiten Amsterdam makkelijk komen. En we hebben nog plek, zij het heden alleen voor individuele freelancers. Dus als je wilt komen werken op de enige redactie van zelfstandige journalisten: je bent van harte welkom!

Het kost, voor een flexplek,  €125,- (ex BTW) per maand, en dat kan in Amsterdam nergens goedkoper. Of leuker. Of nuttiger. Meer informatie nodig, wil je het een keer uitproberen? Zie hier voor meer info, bekijk onze digitale brochure of schrijf je hieronder in!

 

Vul het formulier op onze site in