Waarom je als journalist niet wakker hoeft te liggen van je website

Doet je website niet wat je wil en/of betaal je te veel? Krijg nooit meer hoofdpijn van je site en regel het via Reporters Online.

Als journalist wil je je het liefst niet bezig houden met de manier waarop die stukken verschijnen. Nadenken over je stukken is al ingewikkeld genoeg. Maar je ontkomt er niet aan: je artikelen moeten online. Anders bereiken ze weinig mensen, zijn ze nauwelijks terug te vinden en ondeelbaar op social media. Een eigen website is dus onontbeerlijk.

Er zijn journalisten die het woud van afkortingen en systemen waar ze bij het maken van een site in terecht komen, als een interessante uitdaging beschouwen. Ze ruimen er een paar avonden voor in, vogelen uit hoe je een site installeert, vormgeeft en een domeinnaam registreert, en als er wat mis gaat struinen ze Google af voor een oplossing. Het merendeel van de journalisten heeft daar geen tijd voor, geen zin in, en/of is er niet voor in de wieg gelegd. Dus laten ze die site maar zitten.

Zonde, want een journalist kan eigenlijk niet zonder goede site, waar je je werk, je beeldmateriaal, je podcasts, vlogs, en je opdrachtgevers kunt laten zien. Die je kunt gebruiken voor een nieuwsbrief, waar je lezers mee om donaties kunt vragen, waar je artikelen op kunt verkopen. En je hebt tegenwoordig geen tijd, kennis en geld meer nodig om er één te krijgen.

Via Reporters Online (in samenwerking met De Coöperatie) heb je binnen een dag een volwaardige (WordPress-)-website, kant en klaar, voor (bijna) niks. Reporters Online is een dienst waarmee freelance journalisten hun artikelen in online kiosken als Blendle publiceren. Er doen op dit moment zo’n 700 journalisten aan mee, en veel van hen publiceren hun artikelen zowel in Blendle als op een eigen website – die wij, als ze dat willen, voor ze maken en beheren.

Spreekuur

We hebben er de afgelopen jaar 85 gemaakt, deels sites voor individuele journalisten en deels ook magazines voor freelancers die hun eigen medium hebben. Ze kunnen alles wat een site moet kunnen. Ze zien er meer dan professioneel uit, je hoeft geen enkele kennis te hebben van even essentiële als duistere fenomenen als DNS-records en databases. Ze zijn goed beveiligd, worden regelmatig ge-update, met een dagelijkse reserve-kopie en hulp per omgaande (niet 24/7, maar het scheelt niet veel) als je iets niet begrijpt of als er iets aan je site kapot is. Inclusief maandelijks spreekuur, waar we kwesties die per mail onoplosbaar lijken live afhandelen.

Een voorbeeld. Micha Peters en Jurryt van der Vooren maken al jaren samen de beste (enige, voor zover wij weten) site over sportgeschiedenis in Nederland. Wil je iets weten over de eerste curling-wedstrijd die in Nederland werd gehouden of het soort gras dat in 1928 in het Olympisch Stadion van Amsterdam werd gebruikt: dat staat dus op sportgeschiedenis.nl. De afgelopen maanden hebben we samen met hen hun site overgezet naar WordPress en compleet vernieuwd. Inclusief adblocker-bestendige advertenties (ok, dat vindt niet iedereen leuk, maar sporthistorici moeten ook de huur betalen).

Vergelijkbare magazines hebben we gemaakt voor bijvoorbeeld De Republikein en RFG Magazine

Daarnaast maken we persoonlijke sites voor journalisten. Die bijvoorbeeld hun podcasts willen publiceren, hun collectie PDF-artikelen willen showen, artikelen willen verkopen of een zo compleet mogelijk overzicht van alle diensten die ze aanbieden willen laten zien.

Een uitgebreider overzicht van voorbeelden (en veel aanvullende informatie) vind je hier.

Alle techniek die nodig is om van de diensten van Reporters Online en De Coöperatie gebruik te maken is op deze sites vooraf geïnstalleerd. Denk aan betaalmogelijkheden voor artikelen met Blendle en Katalysis en donaties. We leveren ook veel gevraagde diensten van anderen mee, bijvoorbeeld een abonnementsmogelijkheid voor de nieuwsbrieven van Revue en Google Analytics om je bezoekersaantallen bij te houden. Op die manier proberen we zo veel mogelijk technische belemmeringen voor journalisten weg te nemen. En mocht je dan alsnog een keer hulp nodig hebben bij zoiets als het invullen van een API-key: geen probleem.

Zo goedkoop mogelijk

Reporters Online en De Coöperatie zijn opgericht om te zorgen dat freelancers extra geld overhouden. Dat kan door meer te verdienen, maar ook door minder uit te geven. Vandaar dat we ze aan onze leden (en die van onze partners, zoals de NVJ) aanbieden tegen kostprijs €75,- euro per jaar, ex. BTW. Dat is voor de hosting, het maken van back-ups en wat aanvullende kosten voor licenties. Niet-leden betalen €125,-

Dat bedrag is, voor alle duidelijkheid, alleen voor de technische uitgaven die we moeten doen, servers huren bijvoorbeeld. De site zelf krijg je voor niks. Omdat we het belangrijk vinden dat journalisten zich kunnen concentreren op hun werk: het maken van goede journalistiek. Zonder tijd en geld kwijt te zijn aan de site waarop ze dat werk publiceren.

Wil je een website hebben, aanmelden kan hier (je vindt er ook meer informatie).

Of mail ons, ook als je nog vragen hebt: support@reportersonline.nl

PS Als je al een WordPress site hebt en niet tevreden bent over je hosting: dat kunnen we ook oplossen. We zetten je site in een half uurtje over naar ons systeem. Inclusief beveiliging en dagelijkse back-ups. De kosten zijn hetzelfde.