Politicoloog Ivo Roodbergen

Ivo Roodbergen (Amsterdam, 1986) bereikte in drie maanden waar sommige volleerd journalisten veertig jaar over doen: de voorpagina van het Algemeen Dagblad bereiken, met het verhaal ‘AIVD werft student als informant’. Sindsdien legt de afgestudeerd politicoloog zich toe op het bereiken van een stabiele carrière als freelancer. ‘Je hoeft geen journalistiek gestudeerd te hebben om journalist te worden.’

Hoe ben je in de journalistiek beland?

‘Ik heb me drieënhalf jaar geleden vrijwillig gemeld bij het AD als stagiair. Dat heeft me onder andere een voorpagina-artikel opgeleverd. En er is volgens mij geen betere manier om een snelcursus journalistiek te krijgen dan bij een krant. Dat is gewoon een machine. Van daaruit is het balletje gaan rollen. Gedurende mijn drie maanden stage moest ik wel vijftienhonderd euro spaargeld bijleggen om rond te komen. Dat zie ik als een investering in mezelf en dat heeft zich ook uitbetaald.’

Kun je wat meer vertellen over dat voorpagina-verhaal?

‘In de zomer van 2013 deed ik in Egypte voor mijn masterthesis onderzoek naar wat de bevolking vond van de nieuwe grondwet. Bij terugkomst werd ik gebeld door iemand van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD, red.), die wilde weten met wie en waarover ik allemaal had gesproken. Ik zag daar wel een verhaal in: de AIVD die studenten werft als informant. Ik wilde inzichtelijk maken welke schimmige spelletjes er gespeeld worden, maar ook welke gevaren er op de loer liggen voor de mensen waarover jij als student dan informatie zou geven. Het werd een voorpaginaverhaal. Ik zal de opmerking van mijn chef nooit vergeten: ‘Sommige doen er veertig jaar over om de voorpagina te halen, jij doet het in drie maanden.’

Je hebt dus geen journalistieke achtergrond?

‘Nee, maar je hoeft geen journalistiek gestudeerd te hebben om journalist te worden. Als afgestudeerd politicoloog heb ik geleerd om op een bepaalde manier naar werkelijkheid te kijken. Analyses maken van achterliggende belangen. En te kijken waarom verschillende actoren als landen, organisaties of presidenten doen wat ze doen. Momenteel werk ik vooral als sportjournalist. Ik kijk heel mijn leven sport, dus waarom daar niet professioneel gebruik van maken? Het liefst houd ik mij bezig met onderwerpen waar de twee expertisen sport en politiek elkaar schuren.’

Hoe gaat je dat af tot nu toe?

‘Toen ik klaar was met politicologie heb ik mezelf vijf jaar de tijd gegeven om een levensvatbaar bestaan op te bouwen als zelfstandig journalist. Ik ben nu drie jaar bezig en dat gaat goed. In eerste instantie probeerde ik vaste opdrachtgevers te vinden, zodat ik voldoende financiële basis creëerde om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te afsluiten en een pensioen op te bouwen. Nu dat is gelukt ben ik op een punt beland dat ik om mij heen aan het kijken ben, niet meer alle opdrachten hoef aan te nemen.’

Waar komt De Coöperatie voor jou in het spel?

‘Bijvoorbeeld bij het vinden van nieuwe niet-commerciële opdrachtgevers, zoals RFG Magazine. Van veel diensten maak ik via de journalistenvakbond NVJ, waar De Coöperatie mee samenwerkt, al gebruik. Zoals de belastingaangifteservice of de Villamedia opdrachten. Ik zit ook in het jongerenbestuur van de NVJ, maar met name in de visie voor freelancers vond ik dat de NVJ lange tijd tekortschoot, bleef hangen in het verleden. De Coöperatie kijkt juist naar de toekomst.’

Waar wil je naartoe met je carrière?

‘Het gaat nu lekker, maar als twee grote opdrachtgevers mij niet meer nodig hebben… dan val ik nog niet om, maar ik ben me wel bewust van het precaire bestaan van een zelfstandige. En dat is precies waarom ik eerst financiële en sociale zekerheid wilde hebben voordat ik me waag aan projecten die ik zelf opzet. De mogelijkheden om traditionele media te omzeilen en tóch het publiek te bereiken zijn steeds makkelijker te vinden. Denk aan journalistieke beurzen, fondsen, of bijvoorbeeld een platform als Reporters Online. Voorheen moest je echt een netwerk hebben, stond er een opdrachtgever tussen jou en het publiek en dat spel is echt opengebroken.’

Klik hier om Ivo’ site te bezoeken!