Student Humanistiek Harmen van der Meulen

Ons eerste student-lid is een feit! Harmen van der Meulen studeert Humanistiek in Utrecht en schrijft over zelfontplooiing, zingeving en menselijke (gelijk)waardigheid. ‘En ik ben een scherpe eindredacteur en corrector, dus als iemand er nog een nodig heeft?’

Wat is je journalistieke expertise?

‘Doorgaans schrijf ik over wat je maatschappelijke onderwerpen kunt noemen: veel onderwijs, maar ook bijvoorbeeld de discussie rond voltooid leven. Dat deed ik vooral voor De Groene Amsterdammer, waar ik vorig jaar stage liep. Sinds kort schrijf ik ook voor het Humanistisch Verbond. Best een logische stap aangezien ik, na een bachelor sociologie, Humanistiek studeer. Dus ‘humanistische’ onderwerpen als zelfontplooiing, zingeving en menselijke (gelijk)waardigheid reken ik ook tot mijn expertise. In de toekomst hoop ik ook meer over wielrennen te kunnen schrijven, want daar ben ik voor de lol toch al veel mee bezig. En ik ben een scherpe eindredacteur en corrector, dus als iemand er nog een nodig heeft?’

Waar liggen volgens jou nieuwe kansen voor freelance journalisten?

‘Ik zou wel wat dingen kunnen noemen die ik ook maar gewoon ergens heb gelezen, maar de mogelijkheid om als journalist stukken direct aan de lezer te kunnen verkopen, zoals dat gebeurt op Reporters Online, vind ik bijzonder interessant.’

In hoeverre heeft digitalisering in de journalistiek effect op het beroep van de freelance journalist?

‘Digitalisering heeft een enorm effect. Ik heb de cijfers niet paraat, maar het digitale lezen en filmpjes kijken rukt wel op. Als ik om mij heen kijk in de collegezaal, dan zie ik niemand een krant of tijdschrift lezen; iedereen zit op zijn telefoon. En op alle laptops zie je Facebook openstaan. Dus daar zullen we zeker iets mee moeten. Ooit volgde ik een workshop ‘Schrijven voor Google’, misschien is het nu tijd voor de variant ‘Schrijven voor Facebook’?’

Met welke middelen zet je jezelf neer als journalistiek merk?

‘Dit is voor mij nog een work in progress, maar door middel van je website en je aanwezigheid op sociale media zou ik zeggen. En door je werk natuurlijk, dat blijft uiteindelijk toch het belangrijkst.’

Waarom ben je lid geworden?

‘Eerlijk gezegd in eerste instantie vooral omdat ik dan de opdrachten van Villamedia in kon zien, maar ook omdat ik het initiatief een warm hart toedraag. Het is belangrijk dat journalisten zich goed organiseren, dus sterke organisaties die dat mogelijk maken kun je niet genoeg hebben. Voor de echte belangenbehartiging ben ik al lid van de Auteursbond, maar De Coöperatie lijkt me een nuttige aanvulling. Het is altijd fijn om je deel te weten van een groter geheel.’

Van welke diensten van De Coöperatie heb je gebruik gemaakt of zal je in de toekomst gebruik willen maken?

‘De opdrachtendatabase van Villamedia dus, de werkplekken misschien. Komen die ook in Utrecht? Hulp bij de verkoop via Reporters Online, het Matchingsfonds en een intervisie- en buddyprogramma lijkt me ook wel wat.’

Bekijk Harmens site in aanbouw met verhalen en interviews over humanistiek en meer.