Zuid-Amerikacorrespondent Peter Scheffer

De userbase van De Coöperatie strekt tot aan de andere kant van de oceaan. Zuid-Amerika-correspondent Peter Scheffer: ‘We zijn denk ik de enige Nederlandse ‘correspondenten-coöperatie’ wereldwijd!’

Wat is je journalistieke expertise?

‘Mijn journalistieke expertise is Zuid-Amerika, populisme, persvrijheid en minderheden. Ik schrijf als vaste correspondent Zuidelijk-Zuid Amerika voor Trouw en maak radio, documentaires en korte films voor onder andere EenVandaag. Het meeste beeldwerk doe ik echter voor buitenlandse partijen, met name in de VS. Daar is nu eenmaal meer interesse voor Latijns-Amerika. Zo heb ik een korte film geregisseerd voor The Atlantic en maakte ik met mijn partner Remi Lehmann diverse reportages voor de Amerikaanse jongerenzender Fusion. Ook hebben we een korte film gemaakt voor automerk Mercedes Benz, dit commerciele werk doen we vaak om onze niet-commerciële activiteiten te financieren.’

Waarom ben je lid geworden?

‘De Coöperatie sprak me meteen aan: samenwerken, samen optrekken voor rechten en betere tarieven, kennis en ervaring delen en cofinanciering zoeken. Vanuit deze gedachte heb ik samen met correspondent Remi Lehmann in 2013 Studio Baires opgezet. We zijn denk ik de enige Nederlandse ‘correspondenten-coöperatie’ wereldwijd! Het betekent concreet dat we samenwerken qua brainstormen, pitchen en het maken van audiovisuele producties.’

Van welke diensten van De Coöperatie heb je gebruik gemaakt of zal je in de toekomst gebruik van willen maken?

‘Ik zie de samenwerking met De Coöperatie als een wederkerigheid. Jullie kunnen helpen met het zoeken, coachen of verkrijgen van financiering op de juiste plek. Ook zijn jullie instrumenteel in het bereiken van een publiek. Wij kunnen anderzijds weer wat betekenen voor jullie en de andere leden omdat we ervaring hebben met het maken van documentaires en film, in het werken voor buitenlandse opdrachtgevers en in het opbouwen van een netwerk. Deze ervaring en kennis willen we best graag delen.’

Waar liggen volgens jou nieuwe kansen voor freelance journalisten?

‘Diversificatie, dus bijvoorbeeld ook werken voor niet-Nederlandse media (talen leren!). Daarnaast verschillende vaardigheden eigen maken zoals filmen, monteren, radio- en fotorepo’s.’

Met welke middelen zet je jezelf neer als journalistiek merk?

‘Met mijn pen en mijn camera. Daarnaast werf ik bijna al mijn opdrachten via bestaande relaties en het gebruik van Twitter.’

In hoeverre heeft digitalisering in de journalistiek effect op het beroep van de freelance journalist?

‘Bijna alle opdrachtgevers waar we mee werken zijn aan het digitaliseren. Sommige verhalen of films worden exclusief via het web aangeboden. Het web heeft echter een ander publiek en een ander format. En het groeit als kool, daar moet je wel op kunnen inspelen. Daar worstelen wij ook nog weleens mee. Digitalisering heeft in mijn ogen een groot effect, maar geeft vooral veel kansen.’

Bezoek ook Peter’s website.