Sluit je aan!


 

Als freelance journalist moet je alles zelf regelen. Een netwerk, een werkplek, lekkere koffie, financiering voor je stukken, een medium om je artikelen op kwijt te kunnen. De Coöperatie is er om je daarbij te helpen. Jij doet je werk, wij regelen de rest.

De Coöperatie wordt gerund door een vast team freelancers. Dit vaste team legt verantwoording af aan de leden en de leden hebben op hun beurt zeggenschap over het functioneren van dit team. De financiën van De Coöperatie zijn te allen tijde openbaar voor de leden.

Wat we voor je doen

Alles begint met een goed idee. En goede ideeën komen door te sparren. Met regelmatige borrels en lunches en workshops helpen we je daarmee op weg. Wie weet tref je wel een collega om mee samen te werken.

Je kunt je idee pitchen bij een mediatitel, maar je kunt ook zelf aan de slag. De Coöperatie helpt je veelbelovende projecten via Reporters Online te crowdfunden.

Op kantoor bij De Coöperatie kun je voordelig komen werken. We hebben lekkere koffie en met je collega’s kun je nieuwe inspiratie opdoen.

Journalisten zijn gewend hun stuk één keer te verkopen, maar er zijn verschillende manieren om geld te verdienen met je werk. Kijk bijvoorbeeld even bij ons Matchingfonds voor subsidieregelingen waar jij eventueel voor in aanmerking komt. Je las net al over crowdfunden, maar je kunt je stukken via De Coöperatie ook publiceren op Reporters Online. En we kunnen een eigen website voor je maken.

Meer weten? Mail info@decooperatie.org!

Onze uitgangspunten

 1. De journalist is niet langer in dienst van de uitgever, maar de uitgever staat ten dienste van de journalist.
 2. De Coöperatie is eigendom van haar leden
 3. De leden zijn en blijven zelfstandige ondernemers
 4. De Coöperatie biedt een grote hoeveelheid diensten maar het gebruik er van is niet verplichtend
 5. De diensten van De Coöperatie worden aangeboden door de leden zelf en door samenwerkende partners
 6. De Coöperatie biedt werkplekken aan op verschillende locaties in Nederland en streeft ernaar om op ook in het buitenland werkplekken beschikbaar te stellen
 7. De winst uit journalistiek gaan terug naar de leden en niet naar financiers
 8. De Coöperatie groeit uit tot een internationaal en verbonden netwerk van onafhankelijke journalisten
 9. We streven ernaar dat de overheadkosten van De Coöperatie op langere termijn niet meer dan 10% van de omzet bedragen
 10. De Coöperatie zal optimaal gebruik maken van de kracht van het collectief

Businessmodel

De Coöperatie heeft drie inkomstenbronnen: lidmaatschapgeld, opbrengsten van geleverde diensten en opbrengst van werkplekkenverhuur. Over de geleverde diensten rekent De Coöperatie (gemiddeld) 5% van het uiteindelijke bedrag.

Bijdragen van het matchingfonds worden ondergebracht in het fonds zelf. De Coöperatie rekent 5% over de door haar binnengehaalde fondsen die ten goede zullen komen aan de leden. Wanneer leden zelf fondsen weten te werven voor De Coöperatie, dan krijgen zij 5% van het binnengehaalde bedrag.

De winst zal worden benut naar keuze van de leden voor investeringen, het productiefonds en/of winstuitkering. Bij winst wordt een kleine licentievergoeding (2%) betaald aan de initiator (Teun Gautier) van het concept.

Lid worden

Een lidmaatschap van De Coöperatie kost €30 per kwartaal. Studenten en NVJ-leden krijgen 50% korting op hun lidmaatschap. Ben je NVJ-lid of wil je het meteen worden, dan kun je je ook hier aanmelden. Leden van de Auteursbond en de VVOJ kunnen kiezen voor een geassocieerd lidmaatschap, voor meer informatie zie hier. Het lidmaatschap is vrijgesteld van BTW, je krijgt er geen factuur voor. Wel kun je ons jaarlijks om een overzicht van je contributie-betaling vragen. Tot slot: je krijgt na aanmelding nog apart een mail om ook je inschrijving voor onze nieuwsbrief te bevestigen.
 • Maak een ledenaccount aan

 • Lidmaatschap

 • Door dit formulier te verzenden, meld je je aan als lid van De Coöperatie. Je gaat ermee akkoord dat je lidmaatschapgeld automatisch per kwartaal wordt geïncasseerd na eerste betaling (link krijg je per mail). Je kunt op elk moment opzeggen.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.