De Coöperatie Sprekers


De Coöperatie biedt de beste freelancers die u kunt boeken als spreker, dagvoorzitter, debatleider of interviewer. Puttend uit eigen ervaring en onderzoek, vervullen onze journalisten een onmisbare rol in het creëren van een intieme sfeer, een leerrijke infosessie of een scherp debat.

Wilt u boeken of heeft u een vraag? Stuur een mail naar info@decooperatie.org en we helpen u in het vinden van de juiste expert voor uw gelegenheid.

Meld je nu aan als spreker! –

 

                              Onze sprekers

 

Foto: Linda Stulic

Yasmina Aboutaleb (1986)

Expertise: Spreker, dagvoorzitter, interviewer en presentator.

Disciplines:  Journalistiek, politiek, media, maatschappij, Amsterdam, cultuur.

Prijsindicatie: Op aanvraag.

Yasmina Aboutaleb is freelance journalist en columnist. Momenteel is Aboutaleb zelfstandig journalist bij Bureau Wibaut. Ze schrijft wekelijks een column in Het Parool. Verder publiceert ze in ​onder meer NRC Handelsblad, Vrij Nederland en OneWorld Magazine. In 2016 kwam haar boek Dit maak je nooit meer mee uit, waarin ze scherpe observaties en losse gesprekken met buurtbewoners van Amsterdam deelt met de lezer.

 

Chris Klomp (1971)

Expertise: Spreker, dagvoorzitter en interviewer.

Disciplines: Journalistiek, rechtbankverslaggeving, misdaad.

Prijsindicatie: Vanaf  €400,- per dagdeel (excl. BTW).

Chris Klomp werkt al zeventien jaar in de journalistiek, waarvan tien jaar bij landelijke media. Klomp heeft inmiddels ruim zesduizend rechtszaken verslagen en spreekt regelmatig op de radio over actuele misdaadzaken. Klomp werkt onder meer voor Algemeen Dagblad en publiceert eigen verhalen op Blendle.

 

Foto: Femmy Weijs

Hadjar Benmiloud (1989)

Expertise:  Spreker, dagvoorzitter, debatleider, interviewer en workshopleider.

Disciplines: Media, politiek, feminisme, maatschappij, jongerencultuur, talentontwikkeling.

Prijsindicatie: Vanaf €500,- per dagdeel, €800,- voor een volle dag (excl. BTW.)

Hadjar Bemiloud werd geboren in Amsterdam en werd tweetalig opgevoed in Parijs, Zutphen en Hollywood. Ze publiceert sinds haar 15e columns in o.a. NRC, Volkskrant, Opzij en Metro en debuteerde met de columnbundel Überpuber. Ze maakte radio voor Radio 1, bij BNN-Vara en NPS. In 2015 lanceerde ze het online platform Vileine.com voor feministen uit de millennial-generatie.

 

Joost van der Wegen (1970)

Expertise: Spreker.

Disciplines: Misdaad, opsporing, drugsbeleid.

Prijsindicatie: Vanaf €475,- per dagdeel (excl. BTW).

Joost van der Wegen heeft als journalist de laatste 25 jaar intensief en veelzijdig geschreven over misdaad, moord en opsporing – van Metro en Panorama, tot Vrij Nederland. Hij publiceerde een boek over de donkere kanten van politiewerk met als titel Onder spanning (2013). Hij vertelt graag over zijn werk, waarbij hij regelmatig ook de invalshoek van het slachtoffer belicht.

 

Foto: Cigdem Yuksel

Christel Don (1984)

Expertise: Spreker, dagvoorzitter, debatleider en interviewer.

Disciplines: Carrière, technologie, blockchain, zorg, medicinale cannabis, psychologie.

Prijsindicatie: op aanvraag

Christel Don is als freelancejournalist voortdurend op zoek naar verhalen die verrassen. Zo interviewde ze de 86-jarige Conny over haar NSB-verleden, legt ze uit hoe storytelling je aan een baan kan helpen en maakt ze niet-techies duidelijk wat er zo boeiend is aan blockchain. Publicaties van haar hand verschijnen onder meer in NRC, De Standaard, FD en verschillende landelijke (vak)bladen.

 

Marcel Crok (1971)

Expertise: Spreker, dagvoorzitter, debatleider en interviewer.

Disciplines: Klimaatverandering, energie, duurzaamheid, milieu, wetenschap.

Prijsindicatie: Vanaf €500,- per dagdeel (excl. BTW).
Freelance onderzoeksjournalist Marcel Crok is auteur van het boek De Staat van het Klimaat (2010) en coauteur van het boek Ecomodernisme. Het nieuwe denken over groen en groei (2017). Crok geeft geregeld lezingen over klimaatverandering, de energietransitie en over ecomodernisme, een nieuwe stroming van pragmatische natuur- en milieubeschermers. Hij interviewt ook gasten bij Café Weltschmertz.
 

Paul van Liempt (1962)

Expertise: Spreker, dagvoorzitter, interviewer en presentator.

Disciplines: Economie, maatschappij, media, ondernemen, onderwijs, leiderschap, lifestyle, sport.

Prijsindicatie: Vanaf €3000,- (excl. BTW).

Paul van Liempt is bekend als presentator van BNR Nieuwsradio en sinds 2016 als interviewer bij het RTL-Z programma Van Liempt 1 op 1. Van Liempt kenmerkt zich als een scherpzinnig journalist die met open vizier het debat in gaat. Voor het Parool en het Financiële Dagblad schreef hij interviews over media en economie. Als dagvoorzitter, spreker of interviewer is Paul van Liempt een meester in het vasthouden van de aandacht en het creëren van een opgewekte sfeer.

 

IJsbrand van Veelen (1957)

Expertise: Spreker, dagvoorzitter en interviewer.

Disciplines: Kunst, media, documentaireproductie, conceptontwikkeling, storytelling.

Prijsindicatie: Vanaf €400,- per dagdeel (excl. BTW).

Als regisseur en eindredacteur in dienst van de VPRO-televisie maakte IJsbrand Van Veelen programma’s en documentaires over cultuur, geschiedenis, politiek, economie en wetenschap, onder meer: Tegenlicht, Beagle: In het kielzog van Darwin en Het Snelle Geld. Van Veelen begon in 2014 het media- en conceptbureau De Denkfabriek en werkt daarnaast als webredacteur voor 360 Magazine en als lector bij IBIS/InHolland.

 

Frederique de Jong (1968)

Expertise:  Spreker, debatleider en interviewer.

Disciplines: Alle.

Prijsindicatie: Op aanvraag.

Frederique de Jong bouwde een carrière op als radiopresentator. Tien jaar bij BNR Nieuwsradio en twee jaar bij het NOS Radio1 Journaal. Haar belangrijkste vaardigheden? Luisteren en scherpe vragen stellen. De Jong is inzetbaar bij ieder denkbaar onderwerp en bij zowel rondetafelgesprekken met een klein gezelschap als in zalen met 600 man. Een van haar specialiteiten daarbij is een zaal tot leven brengen zodat er niet alleen sprake is van zenden. En: er mag gelachen worden.

 

Foto: Bob Bronshoff

Teun Gautier (1968)

Expertise:  Spreker, dagvoorzitter, debatleider en interviewer.

Disciplines: Media, innovatie, economie, journalistiek, management, leiderschap, ondernemerschap, uitgeven.

Prijsindicatie: Vanaf €400,- per dagdeel (excl. BTW).

Teun Gautier is mede-oprichter van De Coöperatie. Hij spreekt regelmatig in congressen en treedt op als dagvoorzitter, zowel in Nederland als in het buitenland. Gautier was tot 2015 uitgever bij De Groene Amsterdammer. In die rol was hij betrokken bij de start van De Correspondent. Ook richtte hij online klokkenluidersplatform Publeaks op. Sindsdien richt hij zich op de heruitvinding van duurzame modellen voor de exploitatie van journalistiek.

 

Karin Spaink (1957)

Expertise: Spreker, dagvoorzitter, debatleider en interviewer.

Disciplines: Politiek, internet, burgerrechten, privacy, gezondheidszorg, handicaps, euthanasie & zelfdoding, feminisme, seksualiteit, film.

Prijsindicatie: Vanaf €400,- per dagdeel (excl. BTW).

Karin Spaink is al 25 jaar columnist bij Het Parool.  Ze werd onder meer bekend door haar boek Het strafbare lichaam over new-age theorieën in de gezondheidszorg en Aan hartstocht geen gebrek over handicap en seksualiteit. Ze richtte Bits of Freedom op, de Nederlandse digitale burgerrechtenorganisatie. In 2005 kraakte ze het Elektronisch Patiëntendossier. Momenteel werkt Spaink aan een boek over de geschiedenis van het publieke internet in Nederland.

 

Tijs van den Boomen (1960)

Expertise: Spreker, dagvoorzitter en interviewer.

Disciplines: Stedenbouw, infrastrutuur, publiek domein, rotondekunst.

Prijsindicatie: Vanaf €500,- per dagdeel (excl. BTW).  

Tijs van den Boomen is journalist en stadonderzoeker. Hij is gespecialiseerd in stedenbouw en infrastructuur en de wijze waarop mensen het publieke domein gebruiken. De menselijke maat speelt een hierin een centrale rol: wat betekenen alle woorden en goede voornemens op ooghoogte? Van den Boomen werkt onder andere voor NRC Handelsblad, De Groene Amsterdammer en Het Parool en publiceerde een aantal boeken, waaronder Handboek eigen baas en De mobiele stad.

 

Geesje van Haren (1980)

Expertise:  Spreker, dagvoorzitter, debatleider en interviewer.

Disciplines: Media, innovatie, diversiteit.

Prijsindicatie: Vanaf €400,- per dagdeel (excl. BTW).

Geesje van Haren is de oprichter van VersPers.nl en Crowdpress; een compacte mediaorganisatie. Met VersPers richt zij zich op innovatieve projecten in Nederland en voor de EU. Daarnaast is zij de spil in het web van Het Brede Netwerk en is zij als freelance mediamaker multi-inzetbaar.

 

Jacqueline Zirkzee (1960)

Expertise: Spreker, dagvoorzitter, interviewer en voorleessessies.

Disciplines: Schrijven, reizen, literatuur, geschiedenis, vergaderen en presenteren.

Prijsindicatie: Vanaf €750,- per dagdeel (excl. BTW).

Zelfbenoemd verhaalexpert Jacqueline Zirkzee is een ervaren, enthousiasmerende spreker met veel media-ervaring. Als academicus (historicus) met een journalistieke achtergrond en lesbevoegdheden Engels en geschiedenis, is zij lange tijd werkzaam geweest als reisjournalist. In 2001 debuteerde Zirkzee met haar eerste literaire roman Mykene. Haar activiteiten als spreker, auteur en redacteur ontplooit zij als overtuigd zelfstandig ondernemer.

 

Pierre de Winter (1969)

Expertise: Dagvoorzitter, debatleider en interviewer.

Disciplines: De organisatie en besturing van de Nederlandse zorg, overheden en het bedrijfsleven.

Prijsindicatie: Vanaf €400,- per dagdeel (excl. BTW).

Pierre de Winter begon zijn journalistieke carrière bij het blad Management Team, waar hij het Nederlandse bedrijfsleven volgde, beschreef en lastigviel. De Winter werkt sinds 2005 als freelancer voor o.a. Nieuwe Revu, HP/DeTijd en datzelfde Management Team. Daarnaast is hij hoofdredacteur van blad en website Lucide, voor bestuurders en toezichthouders in de zorg. De Winter momenteel druk bezig met een platform voor onderzoeksjournalistiek in de zorg: De Scalpel.

 

Clarissa van Deventer (1984)

Expertise: Spreker, dagvoorzitter en interviewer.

Disciplines: Ondernemerschap, kunst, media, religie.

Prijsindicatie: Vanaf €400,- per dagdeel (excl. BTW).

Clarissa van Deventer studeerde journalistiek in Utrecht. Ze werkt als freelancer voor o.a. Het Parool, Hello Amsterdam, The Post Online en Opium. Naast haar schrijfwerk helpt ze bedrijven ook met creatieve denkprocessen. Dit doet ze onder andere bij VanJoost, Sabel Communicatie en andere creatieve bureaus.

 

Jaïr Tchong (1973)

Expertise: Spreker, dagvoorzitter, interviewer en programmamaker.

Disciplines: Diversiteit, cultuurjournalistiek, subsidiewerking, cultuurbeleid, muziekgeschiedenis.

Prijsindicatie: Vanaf €400,- per dagdeel (excl. BTW).

Jaïr Tchong is cultuurjournalist en programmamaker. Voor de gemeente Den Haag werkt Tchong als adviseur in de commissie culturele projectsubsidies. Voorheen deed hij dat voor Amsterdams Fonds voor de Kunst en Fonds Podiumkunsten. Van 2011 tot 2013 werkte hij als projectleider wereldmuziek voor Muziek Centrum Nederland. Momenteel schrijft Tchong voor Cultureel Persbureau, mixedworldmusic.com, Kunsten92, Blendle, Reporters Online en incidenteel de VPRO Gids.

 

Foto: Hans-Peter van Velthoven

Mijke van Wijk (1974)

Expertise: Spreker, debatleider, interviewer en presentator.

Disciplines: Alle.

Prijsindicatie: Vanaf €400,- per dagdeel (excl. BTW).

Mijke van Wijk is journalist en programmamaker. Ze werkt ruim 17 jaar voor landelijke media – o.a. BNR Nieuwsradio en NPO Radio 1 – als presentator, documentairemaker en redacteur. Hierdoor is zij in te zetten bij de meest uiteenlopende onderwerpen. Van Wijk had ruim zes jaar een eigen programma op NPO Radio6 over jazz en cultuur. Dus als ze dan een specialisatie moet hebben, is dat ‘t.

 

Miro Lucassen (1961)

Expertise: Spreker, dagvoorzitter, interviewer en presentator.

Disciplines: Openbaar bestuur, maatschappelijk middenveld, medezeggenschap, techniek.

Prijsindicatie: Vanaf €400,- per dagdeel (excl. BTW).

Miro Lucassen is zelfstandig onderzoeksjournalist. Rode draad in zijn werk is het begrijpen, verklaren, analyseren en beoordelen van maatschappelijke processen, vooral die in de publieke sector. Voor de VVOJ presenteerde hij een aantal jaren de Debatcafés. Lucassen publiceerde in samenwerking met de stichting Regionaal Spitwerk het boek Vahstal versus Amersfoort, waarvoor hij in 2016 werd uitgeroepen tot Kei van een journalist.

 

Irene van den Berg (1978)

Expertise: Spreker en interviewer.

Disciplines: Gedragseconomie, persoonlijke geldzaken.

Prijsindicatie: Op aanvraag.

Irene van den Berg is freelance columnist en journalist met als specialisatie geld en gedrag. Ze schrijf veel over persoonlijke geldzaken. En daardoor weet ze dat we onszelf vaak flink voor de gek houden als het om onze portemonnee gaat. Ze heeft wekelijkse columns in Metro en het AD. Verder publiceert ze onder meer in de Geldgids, Plus Magazine en Flair.

 

Marian Husken (1948)

Expertise: Spreker, interviewer, debatleider, paneldeskundige.

Disciplines: Rechtspraak, juridische zaken, georganiseerde misdaad en veiligheid.

Prijsindicatie: Op aanvraag.

Marian Husken verdiende haar sporen als onderzoeksjournalist bij Vrij Nederland. Schreef meerdere true crime-boeken, onder andere ‘Deals met Justitie’ en ‘De jacht op Crimineel Geld’. Hield enquêtes onder de rechterlijke macht (boek ‘De naakte rechter’) en verdiepte ze zich in eten/voeding en beeldcultuur (boek: ‘Crimineel Eten’). Geeft commentaar op actuele rechtszaken.

 

Lody Trepels (1986)

Expertise: Spreker, interviewer, dagvoorzitter en presentator.

Disciplines:  Journalistiek, crisiscommunicatie, media tijdens een crisis.

Prijsindicatie: Vanaf €400,- per dagdeel (excl. BTW).

Lody Trepels is freelance journalist, eindredacteur en goed ingevoerd in de wereld van de crisiscommunicatie. Trepels heeft zich uitgebreid verdiept in de communicatie in crisissituaties en bij rampen. Als eindredacteur werkt hij onder meer voor de regionale omroep L1. Ook geeft hij regelmatig lezingen en presentaties over crisiscommunicatie en verzorgt hij trainingen voor communicatieprofessionals van verschillende hulpdiensten.

 

Thea Derks (1953)

Expertise: Spreker, interviewer, dagvoorzitter, presentator, cursusleider (vloeiend in Engels/Duits/Nederlands).

Disciplines:  Journalistiek, klassieke en moderne muziek, radio, vrouwelijke componisten.

Prijsindicatie: vanaf € 400,- per dagdeel (excl. BTW).

Thea Derks is freelance muziekjournalist en columnist. In 2014 publiceerde zij de spraakmakende biografie Reinbert de Leeuw: mens of melodie. Ze is een ervaren interviewer, presentator, gespreksleider en inleider, o.a. voor Radio 4, Koninklijke Concertgebouworkest, Muziekgebouw aan ’t IJ en TivoliVredenburg. Ze blogde voor Engelstalige sites als Bachtrack en I Care if You Listen en schrijft o.a. voor Preludium, Theatermaker en Cultuurpers. Ze publiceert tevens artikelen op haar eigen blog.

 

Okke Ornstein (1965)

Expertise: Spreker, interviewer, dagvoorzitter.

Disciplines: Fraude, criminaliteit, politiek, Panama, Syrië, conflictgebieden en mensenrechten.

Prijsindicatie: vanaf €400,- per dagdeel (excl. BTW).

Okke Ornstein werkte als programmamaker voor radio en televisie aan series als Taxi en Urbania. Voor de NTR maakte hij verschillende radiodocumentaires in Syrië, Griekenland en in Panama, het land waar hij sinds 2000 woonde en dat hij gebruikte als uitvalsbasis voor zijn journalistieke werk in Latijns Amerika, Afghanistan en het Midden-Oosten. Na zijn gevangenschap in Panama keerde hij in januari 2017 terug naar Nederland en woont hij nu in Amsterdam.

 

Jeroen Corduwener

Expertise: Spreker, dagvoorzitter, trainer.

Disciplines: Migratie, asielbeleid, conflictbeheersing, Afrika, mensenrechten, NGO’s.

Prijsindicatie: Op aanvraag.

Journalist en ontwikkelaar en manager van ontwikkelingsprogramma’s Media for Development en Migratie in Afrika en de MENA-regio. Een halve eeuw ervaring als journalist en bedreven en gedreven in de brede thema’s duurzame ontwikkeling, migratie en conflictbeheersing. Corduwener werkte als manager voor internationale NGO’s (RNW Media, BBC Media Action, Internews) in (post-) conflictlanden. Als journalist was Corduweners specialisme Afrika, asielbeleid en migratie en vooral de relatie daartussen.

Wies Ubags (1962)

Expertise: Spreker en interviewer.

Disciplines: Journalistiek in Latijns Amerika.

Prijsindicatie: Op aanvraag.

Wies Ubags is freelance correspondente Latijns Amerika en woont in Rio de Janeiro. Haar specialismen zijn de positie van de vrouw in Latijns Amerika en de geschiedenis van de slavernij en racisme in het continent. Verder weet ze veel over de oorlog tussen FARC, leger en paramilitairen in Colombia en de politieke en economische crisis in Venezuela. Wies publiceert onder andere in Oneworld, op Reporters Online en in de uitgaven van FNV Mondiaal. Ze is ook soms te horen op het Radio 1 Journaal, onder andere over de politieke crisis in Brazilië. Hierover schreef ze ook een hoofdstuk voor het boek ‘The Story of Rio’, over de maatschappelijke impact die de Olympische Spelen 2016 hebben gehad.

 

Friso Wiersum (1976)

Expertise: Debatleider, presentator, interviewer.

Disciplines: De rol van kunst in de samenleving, stedelijke ontwikkeling, burgerparticipatie.

Prijsindicatie: €200,- per dagdeel (ex BTW)

Na jaren als programmamaker te hebben gewerkt, was de stap naar het zelf modereren van debatten logisch. Friso Wiersum staat voor inhoudelijke gesprekken – wie wacht er nog op een debat waarin sprekers alleen hun eigen argumenten herhalen? – en vindt vier mannen in pak achter een tafel niet heel spannend. Hij leidde gesprekken voor onder meer Architectuurcentrum Aorta, Impakt festival, Movies that Matter, Read My World en Re:Thinking Europe. Wiersum werkt bij de European Cultural Foundation en Expodium.

Birte Schohaus 

Expertise: spreker, dagvoorzitter en interviewer.

Disciplines: wisselwerking media & politiek, talkshows, Duitsland, Noord-Nederland, prestatiemaatschappij.

Prijsindicatie: vanaf €400,- per dagdeel (ex BTW)

Birte Schohaus doet onderzoek en schrijft over (de relatie tussen) media en politiek. In 2017 is ze gepromoveerd op de dissertatie Entertaining Politics, Seriously?! – How talk show formats blur conceptual boundaries. Ze geeft regelmatig lezingen over de personalisering en mediatisering van politiek en haar relatie met televisie, zowel tegenwoordig als in historisch perspectief.

 Judit Neurink (1957)

Expertise: spreker, interviewer en dagvoorzitter

Disciplines: zakendoen in het Midden-Oosten, de situatie van de Koerden, (Joden in) Irak

Prijsindicatie: vanaf €400,- per dagdeel (ex BTW)

Judit Neurink is al meer dan dertig jaar journalist. Ze schrijft onder andere voor Trouw, De Standaard en internationale media. Sinds 2008 woont ze grotendeels in de Koerdische Regio van Irak, waar ze een mediacentrum opzette om journalisten te trainen en politici en politie te leren om te gaan met de media, en de laatste jaren als correspondent actief is. Ze schreef zeven boeken, die alle een relatie hebben met het Midden-Oosten, waaronder drie over de islamitische groep ISIS. Haar laatste twee, De vrouwen van het kalifaat en Vrouwen overleven ISIS, geven een beeld van vrouwenlevens in ISIS-gebied.

foto: Adam Mirani

Mirjam Janssen (1963)

Expertise: spreker, interviewer, dagvoorzitter en debatleider

Disciplines: Een historische kijk op economie, technologie, onderwijs, feminisme en politiek. Specialisatie: het begin van het computertijdperk.

Prijsindicatie: op aanvraag.

Mirjam Janssen studeerde geschiedenis en werkt als journalist en eindredacteur. Opdrachtgevers zijn Historisch NieuwsbladMaarten!, Nationaal Archief, Filosofie MagazineDe Ingenieur en verschillende onderwijsbladen. Ze houdt ervan onderwerpen levendig en met humor in historisch perspectief te plaatsen. Mirjam heeft enige tijd voor de klas gestaan en geeft regelmatig schrijftrainingen.