Onderzoekslab

Hier kun je je aanmelden voor deelname aan het Onderzoekslab, een nieuwe opleiding voor onderzoeksjournalistiek van de toekomst


 

Hier kun je je aanmelden voor deelname aan Het Onderzoekslab, een nieuwe opleiding voor onderzoeksjournalistiek van de toekomst.

Wat is het Onderzoekslab?

Specialisatie, teamwork, internationale samenwerking en een effectief verdienmodel. Dat zijn de pijlers van Het Onderzoekslab. Dit compacte leer/werktraject is een initiatief van De Onderzoeksredactie en De Coöperatie.

Ben je freelance journalist en wil je je onder begeleiding van ervaren onderzoeksjournalisten specialiseren in thematisch onderzoek naar jouw favoriete onderwerpen?

Ben je wetenschapper, technicus, of anderszins inhoudelijk specialist en wil je je toeleggen op onderzoeksjournalistiek?

Meld je dan nu aan bij Het Onderzoekslab. De opleiding begint in februari.

Waarom het Onderzoekslab?

De meeste gevestigde media aarzelen om onderzoeksjournalistiek af te nemen van freelancers. Met name producties die tot juridische claims kunnen leiden, worden bij voorkeur in eigen huis gemaakt. Tegelijkertijd groeit bij rompredacties, waar vooral generalisten werken, juist de behoefte aan gespecialiseerde freelancers. Met name onderzoeksjournalistiek gedijt in bij specialisatie.

De beste garantie op succes bieden daarom thematische onderzoekscollectieven, waarin freelance journalisten elkaar versterken en gezamenlijk de kwaliteitsbewaking/garantie kunnen bieden. Deze werkwijze werpt met name haar vruchten af in crossborder onderzoek, zoals dat van Investigate Europe en The Black Sea. Vanuit Nederland werkt De Onderzoeksredactie op deze manier.

Aan de slag bij Het Onderzoekslab

Het Onderzoekslab is een leer-werktraject van vier tot zes maanden. In deze periode ga je in een team aan de slag met een journalistiek onderzoek, onder deskundige begeleiding van De Coöperatie en De Onderzoeksredactie.

Het is een parttime opleiding (één tot twee dagen per week), zodat je tijd overhoudt om je eigen praktijk draaiende te houden. De uitvalsbasis wordt het gebouw van De Coöperatie – op loopafstand van NS-station Amsterdam RAI – waar ook De Onderzoeksredactie huist.

Bij Het Onderzoekslab:

• ontwikkel je je tot een gespecialiseerde onderzoeksjournalist;

• leer je alles wat je moet weten over projectmanagement en teamwork;

• bouw je een netwerk op voor crossborder samenwerking;

• ontwikkel je een verdienmodel waarin jij de regie over jouw werk houdt.

Niet alleen voor journalisten

Het Onderzoekslab staat nadrukkelijk ook open voor wetenschappers en andere vakinhoudelijke specialisten die freelance onderzoeksjournalist willen worden. Als ‘zij-instromer’ krijg je op maat gesneden training in journalistieke vaardigheden. De journalisten in jouw team kunnen je helpen die vaardigheden te oefenen. Omgekeerd kun jij hen helpen hun inhoudelijke kennis te verdiepen.

Wat kost dat?

Het cursusgeld is doelbewust laag gehouden: €250 voor het hele traject (leden van de VVOJ betalen 225). Dit geld kun je ook nog eens (deels) terugverdienen. De Onderzoeksredactie werkt al een aantal jaren met ‘hybride’ projectfinanciering. De Coöperatie/Reporters Online heeft veel ervaring opgebouwd met particuliere donaties voor journalistiek werk. Bij Het Onderzoekslab leer je hier meer over.

Ook bestaan er externe compensatieregelingen voor de inkomstenderving op de dagen die je aan Het Onderzoekslab besteedt.

Hoe meld ik me aan?

Kandidaten voor Het Onderzoekslab worden geselecteerd op vaardigheden, inhoudelijke specialisaties, de haalbaarheid van hun onderzoeksideeën en de potentiële impact en exploitatiemogelijkheden van die ideeën. Vul het aanmeldformulier hieronder daarom zo volledig mogelijk in. Maar heb je nog geen concreet idee voor een onderzoek, laat dat je dan vooral niet weerhouden.

Na aanmelding nemen wij binnen een week contact met je op.

Vragen?

Wil je eerst nog meer weten? Stuur ons een e-mail. Je krijgt binnen twee werkdagen antwoord. Wil je gebeld worden, zet dan je telefoonnummer in de mail.