Projecten

Deze journalistieke producties ontvingen bijvoorbeeld steun van het Matchingfonds


De verloren verhalen van Turkije

De politicologen Zara Toksöz en Zola Can reizen door Turkije om de diversiteit van het land te schetsen. Een land met 70 miljoen inwoners en een enorme variatie aan etnische en religieuze minderheden heeft meer te vertellen dan alleen ‘Erdogan’ of ‘Gülen’. De twee politicologen lichten hun bevindingen toe in interviews op het radio1-programma Bureau Buitenland en op de website One World.

Zara en Zola werken zonder opdrachtgever, op basis van een crowdfund. Het Matchingfonds vulde het opgehaalde bedrag aan om de reizen mogelijk te maken. Inmiddels zijn de eerste verhalen uit de reeks over Alevieten en over de Joodse gemeenschap gepubliceerd.

De kantelende Amazone

Journalist Cornell Evers maakt met steun van het Matchingfonds het multimediale project ‘De kantelende Amazone’ over de stand van zaken in de Amazone met betrekking tot water, lucht, bos, biodiversiteit, economische ontwikkeling en verstedelijking en de gevolgen van veranderingen daar voor de rest van de wereld. Dat leidde tot een complete website met artikelen over de kantelende Amazone., die geregeld wordt aangevuld. Cornell zal ook lezingen geven over het thema.

Cornell deed een succesvolle crowdfund bij voordekunst, die werd aangevuld door het Matchingfonds.

Bureaucratie in de zorg

Jef Poortmans dook met steun van het Matchingfonds in de wereld van de ziekenhuisaccreditatie. Met gedegen research en observaties ter plaatse wilde hij in kaart brengen welke hoepels ziekenhuizen dagelijks door moeten springen om aan de regels te voldoen, en in hoeverre dit ten koste gaat van de zorg voor de patiënten.

Jef wist dit onderzoek te verkopen aan de Groene Amsterdammer, waarmee hij van publicatie verzekerd was, maar om voldoende tijd te kunnen besteden aan het project had hij meer fondsen nodig. Het Matchingfonds matchte daarom het honorarium dat de Groene Amsterdammer hem bood.

Dit leidde tot het artikel Drie maal daags een pijnschaal.