Projecten

Deze journalistieke producties ontvingen steun van het Matchingfonds


Zij gingen je voor:

Twee moeders, een vader: hoe werkt het roze ouderschap in de praktijk?

Sonja Alferink en haar vriendin willen een kind. Beste vriend Johan wordt de zaaddonor. Maar als zijn aanvankelijke ‘kleine rol’ als vader-op-afstand gaandeweg groter wordt, vraagt Sonja zich af: Hoe veel ‘papa’ gaat Johan worden? En hoe wordt haar band als niet-biologische moeder met het kind? Sonja’s persoonlijke onderzoek naar roze ouderschap verscheen in Vrij Nederland.

Kansen van krimp

Tot 2040 zal de Nederlandse bevolking toenemen tot 18,1 miljoen. Die groei vindt vrijwel uitsluitend in de steden plaats. De trek naar de stad zorgt ervoor dat gebieden aan de grenzen van het land ontvolken. Nederland kent nu al negen krimpgebieden en elf anticipeerregio’s die binnenkort krimp verwachten. Hoe gaan overheid en burgers hiermee om? En wat zijn de risico’s en kansen? Brechtje Keulen en Katja Keuchenius zochten het uit en schreven er een reeks artikelen over.

De kunst om een land te verkopen

Geen enkel land is zo hip, rechtvaardig en gendergelijk als Zweden. Tenminste, dat denkt de rest van de wereld. De werkelijkheid is anders. Zweden is goed in nation branding, een wereldwijd groeiende miljardenindustrie. Lees 
hoe Zweden de ‘beste plek ter wereld’ werd in de Groene Amsterdammer.

De verloren verhalen van Turkije

De politicologen Zara Toksöz en Zola Can reizen door Turkije om de diversiteit van het land te schetsen. Een land met 70 miljoen inwoners en een enorme variatie aan etnische en religieuze minderheden heeft meer te vertellen dan alleen ‘Erdogan’ of ‘Gülen’. De twee politicologen lichten hun bevindingen toe in interviews op het radio1-programma Bureau Buitenland en op de website One World.

Zara en Zola werken zonder opdrachtgever, op basis van een crowdfund. Het Matchingfonds vulde het opgehaalde bedrag aan om de reizen mogelijk te maken. Inmiddels zijn de eerste verhalen uit de reeks over Alevieten en over de Joodse gemeenschap gepubliceerd.

De kantelende Amazone

Journalist Cornell Evers maakt met steun van het Matchingfonds het multimediale project ‘De kantelende Amazone’ over de stand van zaken in de Amazone met betrekking tot water, lucht, bos, biodiversiteit, economische ontwikkeling en verstedelijking en de gevolgen van veranderingen daar voor de rest van de wereld. Dat leidde tot een complete website met artikelen over de kantelende Amazone., die geregeld wordt aangevuld. Cornell zal ook lezingen geven over het thema.

Cornell deed een succesvolle crowdfund bij voordekunst, die werd aangevuld door het Matchingfonds.

Bureaucratie in de zorg

Jef Poortmans dook met steun van het Matchingfonds in de wereld van de ziekenhuisaccreditatie. Met gedegen research en observaties ter plaatse wilde hij in kaart brengen welke hoepels ziekenhuizen dagelijks door moeten springen om aan de regels te voldoen, en in hoeverre dit ten koste gaat van de zorg voor de patiënten.

Jef wist dit onderzoek te verkopen aan de Groene Amsterdammer, waarmee hij van publicatie verzekerd was, maar om voldoende tijd te kunnen besteden aan het project had hij meer fondsen nodig. Het Matchingfonds matchte daarom het honorarium dat de Groene Amsterdammer hem bood.

Dit leidde tot het artikel Drie maal daags een pijnschaal.