Freelancers

Ben je als freelancer werkzaam in de media? Word lid van De Coöperatie en krijg toegang tot een groot aantal diensten!


Waarom een coöperatie?

We richten De Coöperatie op omdat we ervan overtuigd zijn dat de toekomst van de journalistiek aan freelancers is. Maar die toekomst is er alleen als we zelf ons geld verdienen. In een coöperatie die ondersteuning biedt bij het verkopen van werk en expertise. Die de administratieve ellende van modelcontracten overneemt, die waar nodig bemiddelt tussen jou en opdrachtgevers. Waar leden op een groot aantal plekken in het land kunnen werken als het uitkomt, in een netwerk met andere journalisten en ondersteunende bedrijven die elkaar verder helpen. Waar je gebruik kunt maken van elkaar maar tot niets verplicht bent.

Wat betaal je voor het lidmaatschap?

Leden van De Coöperatie betalen 10 euro lidmaatschap per maand. Als je lid wordt van de NVJ krijg je 50% korting en je betaalt slechts 5 euro per maand. Studenten betalen eveneens 5 euro per maand. Als lid ben je mede-eigenaar van de Coöperatie en je krijgt toegang tot een grote hoeveelheid (deels betaalde) diensten waarmee we freelancers helpen hun omzet te vergroten, hun werkzaamheden te ondersteunen en hun netwerk uit te breiden. Leden van de FLA en de VVOJ kunnen geassocieerd lid worden van De Coöperatie.

Leden van De Coöperatie krijgen het volgende:

  • Mede-eigenaar en beslisser van De Coöperatie
  • Toegang tot het netwerk van freelancers en partners van De Coöperatie
  • Korting op werkplekken in Amsterdam (Coöperatie HQ), Rotterdam (Vers Beton) en in Hilversum (Beeld & Geluid – inclusief toegang tot archief)
  • Toegang tot de open-mic sessies waar leden en partners hun kennis en expertise delen
  • Hulp bij de (online-) verkoop van je artikelen via Reporters Online
  • Toegang tot de opdrachtendatabase van Villamedia
  • Toegang tot een grote hoeveelheid aantrekkelijke (betaalde) diensten van De Coöperatie
  • Toegang tot het Matchingfonds van de Coöperatie (in oprichting)

En je krijgt toegang tot onze (betaalde) diensten

De betaalde diensten van de Coöperatie worden aangeboden door de leden zelf en door samenwerkende partners. Gebruikmaken van de diensten is vrijblijvend en de kosten zullen zo laag mogelijk gehouden worden.

Deze diensten zijn vanaf 1 juni beschikbaar:

Modelcontracten

De Coöperatie bemiddelt tussen jou en je opdrachtgevers. Wij verzorgen modelcontracten en als je wilt ook facturering. Zodat je geen slapeloze nachten hoeft te hebben over de chaos die het kabinet heeft gemaakt van de regels voor zelfstandigen.  En je, als je zelfstandig werkt, gewoon zelfstandig kunt blijven. Voor meer gespecialiseerd advies werken we ook samen met met ZZP-expert Pierre Spaninks.

Werkplekken

De Coöperatie biedt werkruimte aan op een aantal plekken in Nederland, waar je samen kunt werken met andere journalisten. Op dit moment hebben we ruimte beschikbaar in Amsterdam, Hilversum en Rotterdam. In Amsterdam betalen leden €10,- per dag en €100,- per maand. In Rotterdam betalen leden €15,- en niet-leden €20. In Hilversum zijn de werkplekken vooralsnog gratis.

Crowdfunding – In samenwerking met Voordekunst

Voordekunst ondersteunt de leden van De Coöperatie bij het crowdfunden van journalistieke producties. De Coöperatie zal je vervolgens helpen om je crowdfundingproject te laten slagen door deze te promoten in haar eigen netwerk.

Juridische dienstverlening – in samenwerking met de NVJ

De NVJ ondersteunt de leden van De Coöperatie bij juridische kwesties tegen betaling van €100 per uur (exclusief BTW).

Cursussen NVJ Academy – in samenwerking met de NVJ

Leden van De Coöperatie kunnen zich tegen gereduceerd tarief (zelfde reductie als NVJ Freelancerleden) inschrijven voor cursussen van de NVJ Academy.

Kennisinstituut onderzoeksjournalistiek – in samenwerking met de VVOJ

De VVOJ en De Coöperatie gaan een samenwerking aan om onderzoeksjournalistieke kennis en middelen beschikbaar te maken voor het netwerk van freelancers. De VVOJ zal haar functie van kenniscentrum openstellen voor De Coöperatie en beide partijen zullen gezamenlijke activiteiten ontplooien.

De Vereniging van Onderzoeksjournalisten is hét kennisinstituut op het gebied van onderzoeksjournalistiek. Waar mogelijk delen we onze deskundigheid en ervaring op het gebied van onderzoeksjournalistiek, onder andere in het organiseren van gezamenlijke evenementen.

Websites – in samenwerking met Bureau Bolster

Wordt het tijd voor een nieuwe website of is jouw website in ieder geval toe aan een goede make-over? Bureau Bolster helpt je bij het maken en onderhouden van je (WordPress-)website.

Agentschap – in samenwerking met Editio en Vileine

Je hebt zelf goede contacten met redacties maar je zoekt meer klanten. Editio en Vileine kunnen jou vertegenwoordigen bij klanten, opdrachten vinden en je netwerk uitbreiden.

Syndicatie – in samenwerking met IFA

IFA biedt de leden van De Coöperatie de mogelijkheid om bepaalde artikelen te vertalen en te verkopen in het buitenland.

Vertalingen (NL-EN) – in samenwerking met The Workz

Wil jij jouw werk vertaald naar het Engels met de focus op wat je wilt overbrengen? Vertalingen die de nuances oppikken en zich verplaatsen in de lezer. Actieve vertalingen die je raken en zich richten op de kernboodschap. Met jouw stijl en identiteit. The Workz helpt je hierbij.

Business English Coaching – in samenwerking met The Workz

Wil jij coaching om je zelfvertrouwen te vergroten en je business English eigen te maken om jezelf en je boodschap echt over te brengen? Je eigen stijl te vinden, jouw verhaal, jouw visie, jouw toon. In een betrokken, persoonlijke en vertrouwelijke omgeving. Praktijkgericht. Of ben je uitgenodigd een inspirerende presentatie te geven? Wil je een verbluffende indruk achterlaten? The Workz helpt je hierbij. Zie Coaching en Storytelling.

Collectieve (arbeidsongeschiktheid)verzekering – in samenwerking met CommonEasy

De leden van de Coöperatie korting op de verzekeringen van CommonEasy. Bij CommonEasy betaal je geen premie voor een bodemloze put. Je spaart voor jezelf en je geld wordt alleen gebruikt om anderen te helpen in je eigen netwerk. Wordt het geld niet gebruikt, dan blijft het van jou.

Coming soon

Met deze diensten zijn we nog bezig, we hopen ze zo snel mogelijk aan te kunnen bieden:

Intervisie/buddyprogramma

Als freelancer heb je niet (altijd) de luxe van collega’s met wie je zo nu en dan kan overleggen over journalistieke keuzes. Je kunt niet altijd eenvoudig aan iemand vragen om een artikel nog eens kritisch te lezen voor publicatie. De Coöperatie organiseert intervisie-sessies en een buddyprogramma zodat je als freelancer kan werken aan je professionele ontwikkeling.

Boekhouding

Binnen De Coöperatie zal capaciteit beschikbaar zijn voor het verzorgen van de administratie en aangiften voor leden. De leden van De Coöperatie kunnen ook op dezelfde basis als de NVJ freelancerleden gebruik maken van de belastingaangifteservice van de NVJ.

Publeaks – in samenwerking met Free Press Unlimited

We willen Publeaks gratis toegankelijk maken voor freelancers de lid zijn van De Coöperatie. 

Samenwerking met hackers en coders – via De Waag

Een groot aantal techneuten en hackers zullen mogelijk verbonden zijn met De Coöperatie en we willen samenwerking met journalisten stimuleren.

Sprekersbureau

De Coöperatie zal organisatoren van congressen aanbieden sprekers en/of dagvoorzitters kunnen leveren. De vergoeding gaat naar de leden die een kleine provisie betalen aan De Coöperatie.

Stagiaires

De Coöperatie zal een aantal stagiaires beschikbaar maken voor freelancers.

Collectieve sales

Veel leden hebben een eigen site, De Coöperatie kan bannerverkoop collectief organiseren zodat de leden omzet genereren met hun sites.

Consulting diensten

Veel freelance journalisten zijn experts op hun gebied. Daarmee produceren ze stukken maar zijn ook soms inzetbaar als consultant. De Coöperatie wil hun diensten gaan aanbieden.

Data/Visualising

Binnen De Coöperatie zal capaciteit beschikbaar komen voor het visualiseren en vergaren van data.

Digitale zekerheid

We willen tools beschikbaar maken voor digitale veiligheid zoals encrypted email en telefoon.

Branded content

De Coöperatie kan voor commerciële organisaties branded content produceren, leden kunnen natuurlijk zelf kiezen of ze dit willen doen.

ICT-ondersteuning

Binnen De Coöperatie stellen we ondersteuning bij ICT-problemen beschikbaar.

Eindredactie

Leden zullen eindredactie kunnen gaan aanbieden aan derden en aan andere leden.

Materiaal delen (Peerby voor journalisten)

Zaken als camera’s, auto’s of andere productiemiddelen kan je (tegen betaling) gaan delen met andere leden.

Tinder voor ideeën

We kunnen samenwerking stimuleren door mensen samen te brengen rond journalistieke ideeën.

Mobiliteit

De Coöperatie maakt een of meer auto’s beschikbaar voor leden, op dagbasis.

Collectieve inkoop

We kopen gemeenschappelijk en met korting zaken zoals computers en (kranten)abonnementen in.