FAQ

Veelgestelde vragen over de Coöperatie - en de antwoorden


Wat is De Coöperatie?

De Coöperatie is een journalistiek bedrijf van en voor journalisten en andere zelfstandigen in de media. De Coöperatie ondersteunt deze groep bij hun werk, bemiddelt bij opdrachtgevers, helpt het werk van freelancers te publiceren en verkopen. Ook bieden we cursussen aan die journalistieke vaardigheden vergroten. De Coöperatie wil de journalistiek verbeteren en het rendement voor de makers wil verhogen. En daar deel jij in mee.

Wie zijn De Coöperatie?

De Coöperatie is een initiatief van Teun Gautier, Jan-Jaap Heij, Klaske Tameling, Gyurka Jansen en Bureau Bolster.

Wat doet De Coöperatie?
  • Werkruimte aanbieden op een aantal plekken in Nederland. Waar je samen kunt werken met andere journalisten. Goedkoop, en de koffie is gratis.
  • Bemiddeling tussen jou en opdrachtgevers. Zodat je geen slapeloze nachten hoeft te hebben over de chaos die het kabinet heeft gemaakt van de regels voor zelfstandigen. En je, als je zelfstandig werkt, gewoon zelfstandig kunt blijven.
  • Helpen met het crowdfunden van de artikelen die je graag wilt maken. En als we straks groot genoeg zijn, verdubbelen we het bedrag dat je ophaalt.
  • Verkoop van je artikelen in kiosken als Blendle. Zodat niet anderen profiteren van je werk, maar jij zelf.
  • En wij gaan je opdrachtgevers lastig vallen om nu eindelijk eens je rekeningen op tijd te betalen.

We gaan nog heel veel meer doen (maar niet alles vanaf dag één natuurlijk). Dat vertellen we later.

Waar komen die werkplekken?

We beginnen met een beperkt aantal plekken in Amsterdam en willen snel uitbreiden naar andere plekken in Nederland en daarbuiten.

Waarom is De Coöperatie een coöperatie?

Omdat we geloven in een bedrijfsmatige aanpak van freelance journalistiek en van uitgeven. En omdat we willen dat het geld dat daarmee verdiend wordt aan journalisten ten goede komt. Vandaar dat we een bedrijf oprichten dat eigendom is van de mensen die bij dat bedrijf betrokken zijn.

Wie is de baas en wie krijgt de winst?

De Coöperatie is een coöperatie: de leden zijn eigenaar. Zij besluiten en houden toezicht op de bestuurders van het bedrijf. De winst zal worden verdeeld naar inzicht van de leden en worden uitgekeerd naar rato van de inbreng van ieder lid.

Werken er mensen voor De Coöperatie?

Ja, er zullen drie of vier mensen voor het bedrijf werken om alles te regelen. Die zijn natuurlijk niet in dienst, maar ZZP’er en ze kunnen door de leden worden benoemd en ontslagen.

Kost het iets om lid te worden?

Het lidmaatschap gaat €10 per maand kosten, als je specifieke diensten nodig hebt betaal je daar voor aan iemand die ze levert. Die draagt weer een klein beetje af aan De Coöperatie – zo kunnen leden elkaar helpen bij hun bedrijfsvoering.

NVJ-leden krijgen 50% korting.

Waarom krijgen NVJ-leden korting?

De Coöperatie werkt samen met de NVJ op het punt van tarieven, auteursrecht en de modelcontracten die de VAR per 1 mei gaan vervangen. We kunnen als Coöperatie straks ook gebruik maken van een groot pakket diensten van de NVJ: juridisch advies, korting op verzekeringen en cursussen. Die diensten zijn opgezet met de contributies van NVJ-leden, vandaar dat we ze korting geven – anders betalen ze dubbel. En niet te vergeten: als Coöperatie kunnen we straks gebruik maken van de grootste database voor freelance opdrachten voor journalisten van Nederland, die van Villamedia.

Kunnen alleen journalisten lid worden?

Het lidmaatschap is open voor iedereen die een bijdrage levert aan het maken, verrijken en distribueren van informatie. Schrijvende journalisten, copywriters, fotografen, audiovisuele journalisten, vormgevers, datajournalisten, webjournalisten en andere zelfstandigen in de media. Ook organisaties of mensen die ondersteunen (onderzoekers, boekhouders) mogen lid worden. In principe geldt dat alle diensten aan leden ook door leden geleverd worden.

Wanneer bestaat De Coöperatie?

Die bestaat al! En vanaf nu kun je er lid van worden. We hebben onze deuren geopend per 1 juni 2016, je betaalt vanaf 1 september 2016 lidmaatschapgeld.

Kan ik De Coöperatie bellen?

Nog even niet. Maar als je meer vragen hebt dan in deze FAQ beantwoord worden: mail ons gerust op info@decooperatie.org. Het is razend druk nu, maar we zullen proberen op elke vraag zo snel mogelijk antwoord te geven.