FAQ

Veelgestelde vragen over de Coöperatie - en de antwoorden


Wat is De Coöperatie?

De Coöperatie is een journalistiek bedrijf van en voor journalisten en andere zelfstandigen in de media. De Coöperatie ondersteunt deze groep met het vergroten van hun omzet en het doen van hun werk. We helpen freelancers hun werk te publiceren en verkopen, eigen titels op te zetten en hun journalistieke vaardigheden te vergroten. De Coöperatie wil de journalistiek verbeteren en het rendement voor de makers wil verhogen. En daar deel jij in mee.

Wie heeft De Coöperatie opgezet?

De Coöperatie is een initiatief van Teun Gautier, Jan-Jaap Heij, Klaske Tameling, Gyurka Jansen en Bureau Bolster.

Wat doet De Coöperatie?
  • Werkruimte aanbieden op een aantal plekken in Nederland. Waar je samen kunt werken met andere journalisten. Goedkoop, en de koffie is gratis.
  • Helpen met het crowdfunden van de artikelen die je graag wilt maken. En als we straks groot genoeg zijn, verdubbelen we het bedrag dat je ophaalt.
  • Verkoop van je artikelen in kiosken als Blendle. Zodat niet anderen profiteren van je werk, maar jij zelf.
  • Een gezamenlijke, betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekering aanbieden voor alle leden van De Coöperatie.
  • De mogelijkheid bieden om eigen titels op te zetten of een eigen website te creëren.

We gaan nog heel veel meer doen (maar niet alles vanaf dag één natuurlijk). Dat vertellen we later.

Waarom is De Coöperatie een coöperatie?

Omdat we geloven in een bedrijfsmatige aanpak van freelance journalistiek en van uitgeven. En omdat we willen dat het geld dat daarmee verdiend wordt aan journalisten ten goede komt. Vandaar dat we een bedrijf oprichten dat eigendom is van de mensen die bij dat bedrijf betrokken zijn.

Wie is de baas en wie krijgt de winst?

De Coöperatie is een coöperatie: de leden zijn eigenaar. Zij besluiten en houden toezicht op de bestuurders van het bedrijf. De winst zal worden verdeeld naar inzicht van de leden en worden uitgekeerd naar rato van de inbreng van ieder lid.

Werken er mensen voor De Coöperatie?

Ja, er zullen drie of vier mensen voor het bedrijf werken om alles te regelen. Die zijn natuurlijk niet in dienst, maar ZZP’er en ze kunnen door de leden worden benoemd en ontslagen.

Kost het iets om lid te worden?

Het lidmaatschap gaat €10 per maand kosten, als je specifieke diensten nodig hebt betaal je daar voor aan iemand die ze levert. Die draagt weer een klein beetje af aan De Coöperatie – zo kunnen leden elkaar helpen bij hun bedrijfsvoering.

NVJ-leden krijgen 50% korting.

Waarom krijgen NVJ-leden korting?

De Coöperatie werkt samen met de NVJ op het punt van tarieven, auteursrecht en de modelcontracten die de VAR per 1 mei gaan vervangen. We kunnen als Coöperatie straks ook gebruik maken van een groot pakket diensten van de NVJ: juridisch advies, korting op verzekeringen en cursussen. Die diensten zijn opgezet met de contributies van NVJ-leden, vandaar dat we ze korting geven – anders betalen ze dubbel. En niet te vergeten: als Coöperatie kunnen we straks gebruik maken van de grootste database voor freelance opdrachten voor journalisten van Nederland, die van Villamedia.

Kunnen alleen journalisten lid worden?

Het lidmaatschap is open voor iedereen die een bijdrage levert aan het maken, verrijken en distribueren van informatie. Schrijvende journalisten, copywriters, fotografen, audiovisuele journalisten, vormgevers, datajournalisten, webjournalisten en andere zelfstandigen in de media. Ook organisaties of mensen die ondersteunen (onderzoekers, boekhouders) mogen lid worden. In principe geldt dat alle diensten aan leden ook door leden geleverd worden.

Kan ik De Coöperatie bellen?

Nog even niet. Maar als je meer vragen hebt dan in deze FAQ beantwoord worden: mail ons gerust op info@decooperatie.org.

Lid worden

Een lidmaatschap van De Coöperatie kost €30 per kwartaal. Studenten en NVJ-leden krijgen 50% korting op hun lidmaatschap. Ben je NVJ-lid of wil je het meteen worden, klik dan hier! Leden van de Auteursbond en de VVOJ kunnen kiezen voor een geassocieerd lidmaatschap, voor meer informatie zie hier. Het lidmaatschap is vrijgesteld van BTW.
  • Contact

  • Lidmaatschap

  • Door dit formulier te verzenden, meld je je aan als lid van De Coöperatie. Je gaat ermee akkoord dat je lidmaatschapgeld automatisch per kwartaal wordt geïncasseerd na eerste betaling (link krijg je per mail). Je kunt op elk moment opzeggen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.