Behind the Desks: freelancejournalist Teun Dominicus

De Coöperatie is van én voor freelancejournalisten. Zo verhuren we ook een aantal vaste werkplekken, een aanbod waar met plezier gebruik van wordt gemaakt door journalisten van diverse pluimage. Wij stellen ze aan je voor. Deze keer in de spotlight: freelancejournalist Teun Dominicus (30).

 Wat voor journalist ben je?
“Hoi, ik ben Teun en ik schrijf stukjes. Zo stel ik me altijd voor aan vreemden. Ik heb politicologie en geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en aan de Universiteit Leiden. Ik ben nieuwsgierig en hou van het bevragen en controleren van de macht. Dat leverde twee mogelijke beroepen op: journalistiek en wetenschap. Promotieplekken in mijn vakgebieden zijn schaars en bovendien wil ik niet vier jaar opgesloten zitten in een werkkamer, werkend aan een boek dat weinigen zullen lezen. Dus het werd journalistiek. Ik wil net als iedereen langere verhalen maken, maar dan moet je onderaan de ladder beginnen. Een stukje hier, stukje daar. Ik bedenk zelf een idee voor een verhaal en dan ga ik pitchen. Het sleuren en het hosselen horen erbij.

Ik schrijf voor verschillende bladen zoals Propria Cures, Vrij Nederland, HP/De Tijd, de Nederlandse Boekengids, Jacobin NL en de Reactor. Eigenlijk voor iedereen die betaalt en waar ik m’n stuk kwijt kan. Het kan van alles zijn: boekrecensies, essays, onderzoeksjournalistiek. De onderwerpen zijn heel generalistisch, als het maar geen human interest is. Mijn voorkeur ligt bij zwaardere thema’s waarbij macht een rol speelt. Naast mijn freelanceklussen werk ik bij Het Parool op de nieuwsdienst. Mijn stukken daar  gaan alle kanten op: van een wapenoverval op de buurtsupermarkt, tot aan roofkunst, tot aan liveverslagen van Ajax.

Het sleuren en het hosselen horen erbij.

Ik ben het meest trots op een essay over hoogleraar veiligheidsexpert Beatrice de Graaf dat ik voor de Nederlandse Boekengids heb geschreven. Veiligheid is een belangrijk onderwerp en er zijn in Nederland weinig mensen die optreden als veiligheidsexpert. Je hebt in Nederland vaak dat machtsvraagstukken worden gedepolitiseerd en dat debatten worden getechnocatiseerd; macht wordt ontkend. Het veiligheidsdomein is heel duidelijk een veld met actoren en het is belangrijk om dit veld, met de bijbehorende actoren, ideeën en instituties, in kaart te brengen. Hoe gaan ze te werk, met wie werken ze samen? Een boek over terrorisme en terrorismebestrijding dat in opdracht geschreven is van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid is bijvoorbeeld niet objectief – het is van belang om kritisch te kijken naar welke belangen en visies in zo’n boek naar voren komen. Ik heb boeken en artikelen van De Graaf kritisch gelezen en ze in een breder kader geplaatst. Het artikel werd door veel mensen goed ontvangen, alleen niet door haarzelf. Je gaat echter niet de journalistiek in om vrienden te maken. Ik wil graag een luis in de pels zijn en mensen nieuwe en kritische visies geven op de wereld.”

Hoe ben je bij De Coöperatie terecht gekomen?
“Ik heb de naam van Teun Gautier (mede-oprichter van De Coöperatie, red.) hier en daar horen vallen. Toen ging ik op zoek naar werkruimtes in het centrum van Amsterdam. Deze is echt veruit de goedkoopste en het is vrij dichtbij voor mij.”

Ik wil graag een luis in de pels zijn.”

Waarom zit je bij De Coöperatie?
“Het grootste voordeel is dat het 24/7 beschikbaar is, vooral als je, zoals ik, onregelmatig uren werkt. Het is een fijne werkplek, ik kan er goed werken. Ik snap bijvoorbeeld mensen die in een café gaan werken echt niet. Ik houd van structuur; ik wil gewoon dezelfde muur tegenover me hebben, dat vind ik fijn. En de koffie is lekker. Dat helpt ook.”