Sluit je aan bij het Coöperatienetwerk op CommonEasy

Als zelfstandige heb je een verantwoordelijkheid voor je eigen inkomen, dus ook wanneer je wegens ziekte dit inkomen niet meer kunt garanderen. Toch hebben weinig freelancers iets geregeld voor als ze arbeidsongeschikt raken; slechts zestig procent heeft maatregelen getroffen. Zonde, want zekerheid hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Word lid van de Coöperatiegroep op CommonEasy en stel je inkomen veilig.

Jip de Ridder, oprichter van CommonEasy, bedacht een verzekeringsvorm voor zelfstandigen dat lijkt op een social mediaplatform. ‘Je moet CommonEasy zien als een LinkedIn-interface. Je kunt binnen vijf minuten een gratis account aanmaken en met mensen connecten,’ vertelt hij. ‘Door het aangaan van een connectie zeg je als het ware “ik help jou en jij helpt mij”. Het is een moderne, transparante manier van elkaar opvangen en steunen als het even tegenzit in je leven.’

Hoe het werkt
Het is heel eenvoudig: je stort iedere maand een bedrag dat je zelf kunt uitkiezen én maandelijks kunt aanpassen in een spaarpotje. Dit geld blijft in principe van jou, maar is beschikbaar om schenkingen te doen aan anderen. Zodra iemand uit de groep ziek wordt, kan die persoon een beroep doen op het netwerk. Met kleine bijdragen kun je iemand in de groep uit de brand helpen. Wordt er niemand ziek, blijft het gespaarde geld gewoon in jouw wallet.

Verschil broodfonds
De principes achter CommonEasy en een broodfonds lijken op elkaar, maar verschillen op een paar belangrijke punten. ‘Een broodfonds is een vereniging, wij zijn een sociaal netwerk. Een broodfonds heeft een bestuur waar mensen zich vrijwillig voor moeten opgeven, moet zich inschrijven in de Kamer van Koophandel, heeft verplichte bijeenkomsten en kent opstartkosten van 225 euro per persoon. Bovendien zit er een limiet aan het aantal leden in een broodfonds, waardoor je soms lang moet zoeken naar een fonds met plek. Bij CommonEasy wordt het netwerk juist alleen maar sterker als het aantal leden groeit, betaal je geen opstartkosten en neemt het algoritme alle administratieve taken weg.’

De Coöperatie
Het netwerk van De Coöperatie op CommonEasy bestaat sinds 2016 en heeft inmiddels zestig leden die samen bijna een ton bij elkaar hebben gespaard en elkaar voor 60.000 euro aan zorgkosten hebben geholpen. Sonja Alferink vertelt over haar positieve ervaring met de Coöperatiegroep op CommonEasy: ‘Een ziektesituatie indienen is niet leuk. Het is ongemakkelijk, kwetsbaar, een beetje schaamtevol en ik voelde me zelfs schuldig om een beroep te moeten doen op anderen. De gedachte dat ik ook aan het herstel van anderen had bijgedragen, hielp. Het besef dat collega-zzp’ers nu bijdragen aan míjn herstel, maakt me inmiddels vooral bewust van hoe het fijn en belangrijk het is dat ik mijn tijd nu echt in het teken kan stellen van beter worden, zonder door te hoeven buffelen terwijl dat eigenlijk al niet meer ging. Ik ben daar heel dankbaar voor!’

Ook lid worden?
Hoe meer leden deelnemen aan het Coöperatienetwerk, hoe sterker de community. Wil jij ook meedoen? Via deze link heb je binnen vijf minuten een gratis account aangemaakt. Kijk voor meer informatie op de website van CommonEasy.