RFG Magazine helpt gevluchte Afghaanse journalisten

Toen de Taliban in Kabul de macht grepen, zijn veel Afghaanse mediawerkers naar Nederland gevlucht. RFG Magazine gaat deze mensen in opdracht van Free Press Unlimited begeleiden. De komende weken zal de stichting met de mediawerkers in gesprek gaan om hen op weg te helpen.

In augustus 2021, toen de Amerikanen halsoverkop Afghanistan verlieten en de Taliban razendsnel oprukte richting Kabul, heeft Free Press Unlimited (FPU) een lijst opgesteld met Afghaanse mediawerkers die groot gevaar zouden lopen na een machtsovername door de Taliban. In de meeste gevallen ging het om mensen die voor Nederlandse media hebben gewerkt, bijvoorbeeld als fixer, vertaler of cameraman. In samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken is uiteindelijk een groep van 24 Afghaanse mediawerkers met gezinsleden naar Nederland overgebracht. In totaal gaat het om 86 mensen.

Deze mensen wonen nu verspreid door Nederland in AZC’s, een enkeling heeft al een woning toegewezen gekregen. Dankzij een versnelde procedure van de IND hebben zij al wel allemaal een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd (normaal gesproken duren dit soort procedures veel langer). Omdat FPU voornamelijk buiten Nederland werkt heeft de organisatie RFG Magazine gevraagd om de Afghaanse mediawerkers te begeleiden.

‘De komende tijd gaan we met alle gevluchte mensen intakegesprekken voeren en in kaart brengen wat de behoeftes zijn van deze mensen,’ vertelt RFG-projectleider Rob Hartgers. ‘Er zitten zeer ervaren journalisten bij, maar ook mensen die als fixer werkten en misschien geen journalistieke ambities hebben. Het wordt echt maatwerk.’

Sinds de oprichting in 2017 heeft RFG veel ervaring opgedaan in het begeleiden van journalisten met een vluchtelingenachtergrond. Ze worden gekoppeld aan een Nederlandse collega (een “buddy”) die ze helpt bij het maken van verhalen en het leggen van contacten met opdrachtgevers. Uiteindelijk hoopt RFG dat gevluchte journalisten op deze manier hun beroep kunnen voortzetten in een nieuw land. De afgelopen jaren heeft RFG tientallen journalisten begeleid uit o.a. Syrië, Jemen, Iran, Irak, Pakistan, Turkije en Congo.

Naast de buddy-begeleidingstrajecten organiseert RFG workshops en trainingen op het gebied van journalistieke vaardigheden en zelfstandig ondernemerschap, biedt het bemiddeling bij stages, werkervaringsplekken en (betaalde) opdrachten, en hulp bij het opbouwen van een nuttig netwerk in Nederland. Ook als dit niet direct leidt tot betaald werk, is het feit dat mensen worden aangesproken als professional voor veel gevluchte journalisten van grote waarde, denkt Rob. ‘Dat geldt waarschijnlijk ook voor deze groep Afghaanse mediawerkers. Het is niet realistisch om te verwachten dat we al deze mensen aan werk in de mediasector gaan helpen. Bovendien zijn de meeste van hen de komende tijd druk bezig met het verplichte inburgeringstraject. Maar als ze aan de slag willen in de media, een opleiding willen volgen, of wegwijs gemaakt willen worden in de Nederlandse mediasector, dan gaan wij kijken hoe we ze daarmee kunnen helpen.’

Getagd , , .