Behind The Desks: Hoofdredacteur van Red Pers Jasmijn Huisman

De Coöperatie is van én voor freelancejournalisten. Zo verhuren we ook een aantal vaste werkplekken, een aanbod waar met plezier gebruik van wordt gemaakt door journalisten van diverse pluimage. Wij stellen ze aan je voor. Deze keer in de spotlight: Jasmijn Huisman (1998), freelancejournalist en hoofdredacteur bij Red Pers.  

Wat voor journalist ben je?
“Ik had van kinds af aan al het gevoel dat ik journalist moest worden. M’n moeder en vrienden worden wel eens helemaal gek van mij, ik stop gewoon niet totdat ik snap wat er precies speelt. Die zijn nu heel erg blij dat ik het ergens kwijt kan. Ik heb eerst een jaar journalistiek afgerond, maar daarna besloot ik dat ik wat meer de diepte in wilde gaan en ben ik politicologie gaan studeren. Vervolgens heb ik allerlei stages gelopen, onder andere bij BNR, de Balie en de Volkskrant en ben ik een beetje aan het freelanceleven gaan snuffelen. Ik schrijf het liefst over zingeving en filosofie. Ik ben een rubriek gestart voor Volzin magazine, een tijdschrift voor religie en zingeving, waar ik kinderen heb geïnterviewd over religie, dat was heel leuk. Daar heb ik zelf uiteindelijk nog meer van geleerd dan die kinderen zelf, het was heel bijzonder wat daar allemaal uitkwam. Op dit moment doe ik een master politieke filosofie, werk ik bij NRC en ben ik hoofdredacteur bij Red Pers.”

Er miste een platform waar we met verhalen vanuit onze doelgroep een nieuw geluid kunnen laten horen

“Afgelopen zomer zag ik de vacature voor de hoofdredactie voorbijkomen, dat vond ik heel interessant. Ik sta sowieso achter het gedachtegoed van Red Pers. Het is echt een opleidingsplatform voor mensen die vanuit verschillende invalshoeken de journalistiek willen betreden. Het is een plek waar je van alles mag uitproberen, maar waar de kwaliteit nog steeds hoog is. De combinatie van mensen met een grote intrinsieke motivatie voor een thema en eindredacteuren die goed weten wat een verhaal nodig heeft werkt heel goed. De naam Red Pers is tweeledig: (red.) is natuurlijk de afkorting van redactie, maar het is tegelijkertijd ook opgericht vanuit het credo ‘red de pers’. Red Pers is opgezet vanuit het idee dat het medialandschap aan vernieuwing toe was, om een plek te zijn waar jonge journalisten met een bepaalde interesse en ambitie terecht kunnen en meters kunnen maken. Er miste een platform waar we met verhalen vanuit onze doelgroep een nieuw geluid kunnen laten horen. Uiteindelijk zou het heel mooi zijn als we een landelijk opleidingsplatform worden en dat gevestigde media ons weten te vinden zodat we mooie samenwerkingen aan kunnen gaan.”

Hoe ben je bij De Coöperatie terechtgekomen?
“Dat is destijds via Max van Geuns, een van de oprichters, gegaan. Jan-Jaap (Heij, mede-oprichter van De Coöperatie, red.) heeft heel veel voor ons gegaan. We bestaan nu vijf jaar, de oprichters komen uit Amsterdam en we merken ook wel dat het grootste netwerk een beetje in Amsterdam zit. Het is uiteindelijk het doel om ieder jaar een groter bereik te krijgen. Het kan voor gevestigde media lastig zijn om out of the box en fris te blijven denken. Red Pers is jong en prikkelend, we proberen ons echt te richten op de doelgroep van mensen van 18 tot en met 30 en op wat deze groep bezighoudt. De thema’s waar we over schrijven zijn heel uiteenlopend omdat iedereen een eigen portefeuille kan beheren. We hebben bijvoorbeeld iemand die schrijft over wereldpolitiek maar ook iemand die schrijft over Gen Z.”

Red Pers is jong en prikkelend

Waarom zit je bij de Coöperatie?
“Als freelancejournalist begeef je je vaak toch gewoon in een best wel kwetsbare situatie in het huidige medialandschap. De Coöperatie is dan juist een plek waar die krachten gebundeld kunnen worden en freelancers elkaar zo kunnen versterken. Ik denk dat de kracht van freelancen is dat het enorm veel onafhankelijke kritische journalisten oplevert. De Coöperatie behoudt dat doordat mensen toch op individuele basis kunnen werken, maar ook een stukje veiligheid biedt doordat je ergens op terug kunt vallen en met je mee kan denken over bijvoorbeeld het inrichten van je website of het genereren van inkomsten en fondsen.”

Getagd , , .