‘Mede mogelijk gemaakt door het Steunfonds Journalisten of Fotografen’

Welke producties zijn de afgelopen tijd mede tot stand gekomen door de corona-steunregelingen van het Matchingfonds?


Door ·

 

De corona-epidemie heeft ook voor freelance journalisten ingrijpende gevolgen. Media staan onder grote druk, opdrachten vallen weg. Om de gevolgen enigszins te compenseren stelt het Matchingfonds van De Coöperatie, met middelen van de Lira en Pictoright, werkbeurzen beschikbaar voor schrijvende en fotograferende freelancers die hen in staat stellen creatieve journalistieke projecten uit te voeren.

We stellen de werkbeurzen in twee rondes beschikbaar. De tweede is begin januari 2021 gestart. Hiervoor zijn aanvullend ook middelen ter beschikking gesteld door de Stichting Democratie en Media. In de eerste ronde, die in september 2020 begon, hebben we vele tientallen projecten mogelijk gemaakt. Daarvan zijn er veel op dit moment nog in uitvoering, maar de eerste zijn inmiddels afgerond. Op deze pagina laten we komend jaar een aantal van de meest bijzondere zien. Om zichtbaar te maken dat journalisten ook in moeilijke tijden prachtige projecten uit kunnen voeren, en om je inzicht te geven in het soort projecten dat we ondersteunen. Hier de eerste drie, er volgen er op deze pagina de komende maanden nog veel meer.

Wies Ubags: De oppositie tegen Bolsonaro

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro droomt van herverkiezing in 2022, maar wordt in de wielen gereden door een compleet onverwachte vijand: het coronavirus. En door een al maar fellere oppositie.

Publicaties in Trouw en (aanzienlijk uitgebreider) op Ubags’ eigen site.

Harry Perree: Handhavers aan de leiband

Twintig jaar na de oerknal in een Enschedese vuurwerkfabriek zijn er nog steeds incidenten als de grafietregens van Tata Steel. Is het toezicht dat gemeenten en provincies houden op naleving van milieuregels nu beter?

Publicatie in Binnenlands Bestuur, je vindt het artikel hier.

Trudeke Sillevis Smitt: Vreemdelingen detentie

In vreemdelingendetentie zitten mensen uitsluitend om het land uitgezet te kunnen worden. Toch krijgen ze te maken met een gevangenisregime. Journalist Trudeke Sillevis Smitt onderzocht de gevolgen.

Het artikel verscheen eind december in NRC Handelsblad, online staat het hier.

Gerard Janssen: Victor Gevers, hacker

Victor Gevers hackte het Twitter-account van Donald Trump en wordt achtervolgd door Chinese inlichtingendiensten. Journalist Gerard Janssen keek weken mee in de krochten van internet voor dit uitgebreide en unieke interview.

Het artikel verscheen begin in december in Vrij Nederland, online staat het hier.

Romi Tweebeeke: fotoreportage Inside Oud

Vrij van besmettingen, maar niet vrij van het virus. Zo omschrijft fotograaf Romi Tweebeeke de tijd die ze in verpleeghuizen doorbracht die het coronavirus buiten de deur moesten houden – zonder hun bewoners te verwaarlozen.

Het resultaat werd in november in dagblad Trouw gepubliceerd, een online weergave van het geproduceerde beeld is ook hier te vinden.

Marnix de Bruyne: Wie helpt Ogoniland uit de olie?

Dat een groot internationaal achtergrondverhaal ook in coronatijd mogelijk is, bewees journalist Marnix de Bruyne met een artikel over de nog altijd onopgeloste, enorme olievervuiling in Nigeria – en over de rol die Shell daar ook nu nog in speelt.

Zijn verhaal verscheen begin december in De Groene Amsterdammer, online is het hier terug te lezen.

Nieuwe ronde

De tweede ronde waarin werkbeurzen kunnen worden aangevraagd is per 1 januari 2021 gestart. Als je een journalistiek project in je hoofd hebt dat in deze tijd niet zonder extra ondersteuning uit te voeren is, dien dan vooral een aanvraag in! De voorwaarden voor schrijvende freelancers vind je hier. En die voor fotografen en andere beeldjournalisten vind je hier.