RTL Nederland eist alles van z’n freelancers op (ok, de koffie mag je houden)

Hoe een TV-bedrijf omgaat met zelfstandigen

 

Als je gaat freelancen voor RTL Nederland, dan neemt dat bedrijf als opdrachtgever alle rechten op je werk over. Voor altijd. Wat mag je er zelf nog mee doen? Niets. Krijg je daar dan van RTL extra geld voor? Nee. De vergoeding voor dat soort extraatje zit op voorhand opgenomen in je honorarium – dixit RTL – en of het bedrijf met je werk, nu of in de toekomst, twee kwartjes verdient of 6 miljard euro: je ziet er verder niets van terug.

In feite komen de algemene leveringsvoorwaarden van RTL Nederland voor freelancers neer op: alles wat een freelancer zoals die op deze foto voor RTL, bij RTL of namens RTL doet is van RTL, en blijft van RTL. Behalve die koffie dus. Je mag ook zelf beslissen of je er melk in doet.

Beeld: Rawpixel Ltd/Flickr

Coöperatie-lid Nick Kivits zoekt zulke dingen uit op zijn website freelancevoorwaarden.nl. Hij heeft van inmiddels tientallen uitgevers (in brede zin: kranten, bladen, TV, radio, regionaal en landelijk, the works) de algemene leveringsvoorwaarden geanalyseerd en hij legt op de site in normaal Nederlands uit wat die betekenen. Zoals, om het bij RTL te houden, of je als zelfstandige opdraait voor de risico’s van ‘schijnzelfstandigheid’ (spoiler: drie keer raden..). Enfin, lees hier meer.

Kivits is van zins het komende jaar nog een flink aantal andere uitgevers onder het vergrootglas te leggen. Zo gaat hij voor freelancers inzichtelijk maken wat ze precies ondertekenen, wat daar precies wel en niet aan is toegestaan en of er iets aan te doen is.

En hij heeft hulp nodig. Die gaat ‘ie van ons krijgen (we zijn niet vaak een site tegengekomen die voor freelancers zo nuttig is als deze) en hopelijk ook van jou. Hij heeft namelijk nog een flink aantal leveringsvoorwaarden van uitgevers nodig, dus mocht je die hebben* van een uitgever die nog niet op Freelancevoorwaarden staat vermeld: Kivits houdt zich aanbevolen.

* Anonimiteit verzekerd