Pitchen bij een gevestigd medium

Aansluiten op de gevestigde media als freelance journalist blijft lastig. Hoe weet je als buitenstaander waar de behoefte ligt bij een medium? De Coöperatie geeft tips.

Samen met de Sectie Freelancers van de Auteursbond organiseerden we twee ontmoetingen met een hoofdredacteur van een toonaangevend medium in Nederland. De afgelopen maand mochten we Cees van der Laan van Trouw en Dolf Rogmans van Villamedia het hemd van het lijf vragen. We spraken over hun visie, keuzes, maar al gauw kwam de vraag op tafel: hoe je het beste een stuk kunt pitchen als freelancer?

Cees van der Laan: “Ik heb in mijn tijd als correspondent tijdens de Bosnische burgeroorlog geleerd dat iets wat voor jou als een groot probleem lijkt, voor de ander een van de vele problemen is.” Onder freelancers wordt er vaak gedacht vanuit de urgentie van zijn of haar stuk. Voor het pitchen zou er beredeneerd moeten worden vanuit de opdrachtgever. Ook Dolf Rogmans noemt: “Jij moet als freelancer mijn probleem oplossen, namelijk: het vullen van een blad.” 

“Ik heb in mijn tijd als correspondent tijdens de Bosnische burgeroorlog geleerd dat iets wat voor jou als een groot probleem lijkt, voor de ander een van de vele problemen is.”

Maar hoe weet je nou als buitenstaander waar de behoefte ligt bij een medium? De Coöperatie sprak onlangs met Verhalenmarkt, een online platform waar het aanbod van en de vraag naar freelance journalistiek optimaal bij elkaar komen. Opdrachtgevers plaatsen een pitch op Verhalenmarkt en freelancers vullen ‘m in en visa versa. Tot nu toe bood De Coöperatie toegang tot de opdrachtendatabase van Villamedia. In een samenwerking met Verhalenmarkt voegen we een nieuwe dienst toe aan het Coöperatie-aanbod.

En in de tussentijd organiseren we weer een ontmoeting met een hoofdredacteur. Dit keer is Xandra Schutte van De Groene te gast.