De Coöperatie in 2018

Het jaar van de doorbraak

 

Voor De Coöperatie was 2017 een jaar van grote ontwikkelingen – en in 2018 zijn we van plan de stijgende lijn voort te zetten. We gaan ons nog meer focussen op internationale samenwerkingen, breiden ons House of Journalism uit en hopen heel freelancend Nederland van een website te voorzien. 

Lid worden van De Coöperatie loont dus meer dan ooit de moeite. Voor 30 euro per kwartaal (15 voor NVJ-leden) krijg je niet alleen toegang tot een immer groeiend pakket aan diensten, maar ben je ook onderdeel van een innovatief platform dat zich constant inzet voor de belangen van freelancers. We werken hard om de positie van zelfstandige journalisten te verbeteren, en met jouw lidmaatschap kunnen we net dat beetje extra doen.

Voordelen van het lidmaatschap

Voor 10 euro per maand krijg je toegang tot Reporters Online, het Matchingfonds, het Sprekersbureau, hulp bij crowdfunding, de Opdrachtendatabase van Villamedia en de Syndicatiedienst van De Coöperatie.

Daarnaast kun je met korting cursussen volgen bij de NVJ Academy, of voordelig deelnemen aan een introductiemiddag op Coöperatie HQ. Of regel met korting je arbeidsongeschiktheidsverzekering bij CommonEasy, of je pensioen bij Bright. Je krijgt via de NVJ ook korting op financieel en juridisch advies, en je kunt goedkoop je eigen website laten maken via Reporters Online.

Het belangrijkste voordeel? Je komt in een netwerk terecht van andere freelancers, met wie je ervaringen kunt delen, wie je om advies kunt vragen en met wie je kunt samenwerken aan nieuwe projecten. Dit alles komt samen in het House of Journalism in Amsterdam, waar freelancers en innovatieve media-organisaties samen in één pand werken.

Plannen voor 2018

In 2017 heeft De Coöperatie een prototype gemaakt van een uitgeverij waarvan de makers zelf eigenaar zijn. Het concept is klein en kwetsbaar, maar het werk, en dit jaar kunnen we gaan uitbouwen en fijn-slijpen. In 2018 concentreren we ons op het vergroten van het gebruik van alle diensten die De Coöperatie te bieden heeft: meer sites, meer samenwerkingsprojecten, meer verzekerden via CommonEasy en meer mensen die crowdfunden, donatie-acties organiseren en het Matchingfonds weten te vinden.

We gaan NVJ-leden ook uitnodigen om mee te doen, en zijn in verregaande gesprekken met vergelijkbare intitiatieven in het VK en de VS. We merken een zeer sterke toename van begrip van het idee en interesse voor wat we doen. Daarom gaan we in 2018 grote slagen maken en oogsten wat we gezaaid hebben.