Zo maak je een goede kop voor artikelen op het internet

 

Veel mensen worstelen met het maken van een aansprekende kop voor online artikelen. Van ‘papier’ zijn velen gewend korte koppen te maken, die vaak tot de verbeelding moeten spreken. Online moet het spel anders gespeeld worden. Het voordeel van online is dat we de effectiviteit direct kunnen zien, en meten wat de verschillen zijn.

De basisregel is dat online koppen omschrijvende titels moeten zijn. Vaak zien lezers alleen de kop en een foto, dus de titel van een artikel moet direct aanspreken. Daarnaast is er (vaak) geen gebrek aan ruimte, dus kunnen koppen ook makkelijk langer zijn. Bij online ‘kiosk’ Blende deed men verder onderzoek en vond men het volgende:

Dit soort woorden werken goed
Koppen die een signaalwoord bevatten (deze, waarom, dit, …) resulteren in meer kliks dan koppen zonder zo’n signaalwoord. (Gemiddeld 16% meer, vond men bij Blendle) Deze signaalwoorden verwijzen vaak naar iets wat in het artikel behandeld gaat worden. Dit leidt tot nieuwsgierigheid en meer lezers, het zijn de bekende koppen met “Dit is de nieuwe manier waarop” en “Deze taken laten CEO’s altijd rusten”.

Slecht nieuws & goed nieuws
Op het internet lees je vaak tegen dat negativiteit in een kop goed zou werken. En.. dat klopt ook. De data van Blendle onderschrijft die gedacht. Men vond dat titels met een negatief sentiment vaker worden aangeklikt. Maar, wees gerust, hetzelfde geldt voor positieve koppen. Het gaat dus om het feit dat er een sentiment uit de koppen spreekt. Het maakt voor het aantal lezers minder uit of dat positief of negatief is. 

Direct aanspreken: voornaamwoorden
Door het gebruik van voornaamwoorden spreek je een lezer direct aan. Daardoor voelt een  lezer zich meer betrokken bij het artikel en zal hij of zijn sneller het artikel gaan lezen. De impact van voornaamwoorden is vrij groot, blijkt zelfs. Men vond bij Blendle dat nieuwsbrief-artikelen met een titel met een voornaamwoord gemiddeld maar liefst 25% meer lezers hebben. Dus: gebruik voornaamwoorden als hij, zij, en je/jij.

Werken vragen in een kop? Nee!
Dit is misschien het bekendste voorbeeld, maar het komt misschien toch als een verrassing  -als je alle clickbaitartikelen op Facebook moet geloven- vragen in een kop werken niet. Artikelen uit de Blendle-nieuwsbrief die begeleid werden met een vraag als titel werden door minder mensen gelezen. (Zo’n 17% minder geopend.)

1 reden om geen getallen te gebruiken: ze werken niet
Nog een bekende: de lijstjes. Van ’12 kattenfeitjes’ tot ’18 inspirerende quotes’, tegenwoordig lijkt alles in lijstjes te moeten staan. Uit de data van Blendle lijkt dat dit niet nodig. Het noemen van een getal in de kop zorgt helemaal niet voor meer lezers, zo vond men. Dus je kunt stoppen met het geforceerd omschrijven tot een lijstje. Getallen werken overigens ook niet slechter. Dus als je artikel al een perfect mooi lijstje is, is er ook niets wat je tegenhoudt.

(Bovenstaand cursief is een bewerking van een mailing van Blendle en onderzoek van Jeffrey Kuiken)

Nog een ding over lijstjes. Wat er waarschijnlijk voor zorgt dat we vinden dat ze ‘werken’ is dat ze je forceren een omschrijvende kop te maken. Zo zijn ze perfect voor mensen met een ‘papieren’ achtergrond die anders moeite hebben met de juiste kop vinden.