Videoproducties bij het ANP


Door ·

In een korte videocursus belicht het ANP voor journalisten het gebruik en de productie van nieuwsvideo’s. Een kort verslag:

Video maakt steeds vaker onderdeel uit van de nieuwsvoorziening. Televisie is al enige tijd niet het enige kanaal waar we bewegende nieuwsbeelden kunnen zien, en verschillende grotere nieuwsorganisaties zetten ook steeds vaker in op ‘video’. Om journalisten van De Coöperatie kennis te laten maken met videonieuwsproducties geeft Gijsbert Wassinkmaat een introductie in het vak. Hij is camerajournalist (‘camjo’) voor het ANP. De korte cursus bestaat uit een presentatie en twee praktische opdrachten. Die presentatie, die op vrijdag 29 september plaatsvond, ging in op het gebruik van de beelden door verschillende mediabedrijven. Verder kwamen de overwegingen die een camerajournalist heeft bij het maken en najagen van nieuws aan bod.

Gebruik

Na het gebruik van online beelden zoals bijvoorbeeld via Youtube, Facebook en Twitter vertrouwen ook steeds meer nieuwsbedrijven online op eigen video-secties. Dat is niet alleen Dumpert, maar ook Nu.nl video’s en AD Video. Daarbij wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van eigen producties.

Het ANP levert sinds kort ook nieuwsbeelden via de ANP-beeldbank aan hun abonnementhouders. Die kunnen nieuwssites gebruiken als losse video, of om hun bestaande artikelen te verrijken met bewegend beeld.

Aanlevering

Waar er vroeger werd gekeken naar het leveren van volledige producties bestaat de aanlevering nu in principe uit alleen het beeld. Nieuwsbedrijven maken graag hun eigen video’s met eigen logo, leaders, bumpers, titels en inzetjes. Om in de behoeften te voorzien levert het ANP vijf producten.

Flashbeelden bestaan uit een korte introductie van het onderwerp. Dit kan door een afnemer in principe 1-op-1 worden overgenomen. In zo’n 30 seconden krijgt de kijker een indruk van wat het nieuws is.

Quote’s zijn beelden met een onliner, een uitspraak van bijvoorbeeld een politicus of bedrijfsleider. Het spreekt voor zich dat dit niet bij elk nieuwsitem kan. Dit soort korte videos, van in principe 15 seconden, worden ook gedeeld om social media zoals op bijvoorbeeld Facebook. (Daar werken dit soort korte quotes doorgaans vrij goed)

Het interview is een vraag- en antwoord gesprek van maximaal anderhalve minuut.

Footage bestaat uit in principe alle gemaakte, bruikbare, beelden van een nieuwsfeit. Dit is ongemonteerd, de beelden zijn alleen netjes op volgorde achter elkaar gezet gezet en het eindproduct varieert sterk in lengte. (Afhankelijk van het onderwerp.) Een afnemer kan dan zelf een item monteren met het door het ANP geleverde beeld en geluid.

Streams zijn het vijfde ANP-product; de camerajournalist heeft de mogelijkheid om livebeelden te streamen vanaf de locatie.

Videokatern van de ANP-beeldbank

Maken van beeld

Voor het maken van beeld reist de ANP camjo met een flinke bepakking. Naast een camera, lenzen en microfoons en een statief behoort daar tegenwoordig ook een ‘rugzak’ van Live-U bij. De daarin zittende acht 4G-kaarten van verschillende providers zorgen er voor dat beeld (bijna) altijd snel naar de centrale redactie gestuurd kan worden.

Freelancers werken wel met eigen materiaal. Dat kan een verscheidenheid aan apparatuur zijn. Van professionele video-camera’s tot (semi)professionele camera’s zoals DSLR’s. Nu steeds meer video alleen ‘voor het web’ is en niet per se bedoeld voor tv, zie je ook steeds vaker dat mensen werken met shots die op een mobiele telefoon zijn gemaakt.

Het aantal potentieel beschikbare camjo’s of videografen wordt enorm vergroot door de toegenomen mogelijkheden. Fotografen kunnen, waar nodig, ook direct de videomogelijkheden van hun digitale camera’s benutten om beelden te maken. Daarnaast hebben schrijvende medewerkers van het ANP een cursus filmen met smartphone gehad.

Omdat ook veel burgers en anderen video maken is er behoefte aan uniek beeld. Ook veel nieuwsbedrijven maken zelf beeld (denk aan wederom het AD) dus de positie van het ANP staat of valt met het kunnen leveren van unieke beelden. ‘Hard to get, hard to copy, hard to beat’ is de slogan waaraan beelden van het ANP in principe aan moeten voldoen. Dat kan zowel in onderwerp als positie zijn. Kun je op een bijzondere plek staan om jouw beelden te maken; dan is dat een punt waarop jij je kunt onderscheiden.

Bij quotes zie je in principe geen ANP-plopkap in beeld, omdat de beelden voor de klanten van het ANP beter te gebruiken zijn wanneer de ANP-plopkap niet in beeld is.

Nieuws najagen

Welke beelden maak je, en welke breng je? Daar zitten ethische dilemma’s. Voorop staat doorgaans het nieuws brengen. Je moet soms over grenzen heen stappen om beelden te maken. Als professioneel journalist gaat dat gelukkig vaak automatisch, het is deel van jouw werk. Toch blijft het ook in kwetsbare en pijnlijke situaties belangrijk om afwegingen te maken.

Ook mét politieperskaart dien je rekening te houden met nabestaanden of andere dicht betrokkenen wanneer je beelden moet maken. Dat beelden gemaakt zijn betekent overigens niet dat ze ook gebruikt worden.

Het feit dat er nu vooral ruw materiaal aangeleverd wordt én dat alles langs de centrale redactie in Rijswijk gaat betekent dat je er niet alleen voor staat. Anderen kijken mee en kunnen beslissen dat beelden te schokkend zijn om daadwerkelijk te gebruiken. Zo heb je niet alleen een tweede ethische toets, maar ook een redactie die meedenkt bij portretrechtkwesties en zo verder.

Als camjo kun je zo snel nieuws najagen. Het ANP stuurt je op pad naar waar je nodig bent, en dat kan in principe altijd en overal zijn. Wel is het handig als je een band kunt opbouwen met bepaalde personen. Wanneer de beveiliging jou kent, heb je vaak een streepje voor. Freelancers hebben vaak eigen specifieke onderwerpen of regio’s waarin ze aan het werk gaan. In principe zouden die ook eigen suggesties kunnen aandragen.

Eigen inbreng

Eigen inbreng in onderwerp is mogelijk, daarnaast zullen aangesloten camjo’s ook gebeld worden wanneer een onderwerp -bij wijze van spreke- bij hen om de hoek speelt. Journalisten hebben natuurlijk zelf ook een goed gevoel voor nieuws.

Toch blijft 80 procent van het werk gestuurd door de redactie vanuit Rijswijk. De redactie ondersteunt de ANP-camjo’s met korte briefings, onderwerpkeuze en accreditaties.

De behoefte aan videobeelden voor regionaal nieuws blijft evenwel minimaal.Het ANP richt zich op het belangrijke en landelijke nieuws en buitenlands nieuws met een Nederlandse invalshoek.