Techneut Miro Lucassen

Na ruim 25 jaar verslaggeverij in vaste dienst bij dagbladen, waagde Miro Lucassen(Amsterdam, 1961) in 2006 de sprong naar zelfstandig freelancer met zijn bedrijf Miluc media. Maar met een master Bestuurskunde binnen handbereik, is voor Miro een toekomst buiten de journalistiek niet uitgesloten: ‘Ik wil nog een ander vak beheersen.’

In je carrière speelt jouw motto ‘helder schrijven over ingewikkelde zaken’ een belangrijke rol, doen andere journalisten dat niet?

‘Dat motto heb ik bedacht toen ik in 2006 als zelfstandig journalist aan de slag ging met mijn bedrijf Miluc media. Veel freelancers schrijven wel helder, maar voor ingewikkelde zaken zag ik ze toen vaak wegduiken. Ik bijt me graag vast in een complex onderwerp, zoals medezeggenschap binnen het onderwijs, waarover ik schrijf in de kwartaaluitgave InfoMR. In mijn jaren als eindredacteur en later hoofdredacteur van techniekblad MacFan, toen Apple nog meer voor geeks was, heb ik bijdragen van sommige technische redacteurs voor de leesbaarheid volledig moeten herschrijven.’

Ben je zelf ook een techniekliefhebber?

‘Ik houd van techniek. Van alles wat in- en uit elkaar te schroeven is. Sommige apparatuur haal ik zelf uit elkaar, omdat ik wil weten hoe het werkt. Dus toen ik in 2008 een baan aangeboden kreeg bij MacFan, ben ik gestopt bij het Utrechts Dagblad. Bij MacFan verdiende ik destijds een goede boterham. We hadden een oplage van tweeëntwintigduizend door heel Nederland.’

Wat heeft je ertoe doen besluiten na zo’n lange carrière in de journalistiek weer te gaan studeren?

‘Ik wil nog een ander vak beheersen en bestuurskunde had altijd al mijn interesse. In augustus verwacht ik dat mijn scriptie, over de aansturing van werknemers in verpleeghuizen, geschreven is. Wat ik daarna ga doen, weet ik nog niet. Het zou een functie bij een non-profitorganisatie kunnen zijn. Of bij de overheid. Maar het kan ook zijn dat ik journalistieke klussen blijf doen. Als algemeen journalist heb ik wel een nadeel: ik heb niet echt een niche waarmee ik bijvoorbeeld met Reporters Online geld kan verdienen. Ik zou door meer commercieel werk te doen wel kunnen blijven schrijven. Maar daar ligt, zogezegd, niet mijn hart.’

Dus we zouden je kunnen kwijtraken als Coöperatie-lid?

‘Ja, maar dat ligt niet aan De Coöperatie. De positie van de freelancer is überhaupt niet sterk. Neem bijvoorbeeld Sanoma, dat laatst aan hun medewerkers meedeelde dat ze niet meer op hun feestjes mogen komen. Dat is toch gek. De mensen die op de redactievloer meewerken aan hun bladen verdienen al niets als ze ziek zijn, krijgen geen reiskostenvergoeding meer en nu mogen de freelancers ook niet meer op feestjes komen? Veel freelancers klagen daar op Facebook onderling over, maar de meesten blijven voor Sanoma werken. Want voor jou tien anderen. Dat is geen duurzame situatie en daarom ben ik gaan studeren, zodat ik een alternatief heb. Alleen degenen met een ‘niche’ kunnen vaak het hoofd boven water houden. Als je uit de familie Brandt Corstius komt, kun je nog voorwaarden stellen als journalist, anders nemen werkgevers je nauwelijks serieus.’

Kan De Coöperatie daarin nog iets voor jou betekenen?

‘De Coöperatie is zichzelf natuurlijk nog aan het uitvinden, maar het is een interessante manier om de krachten te bundelen. Door bijvoorbeeld voor freelancers te zijn wat de vakbond voor werknemers is. In je eentje heb je geen onderhandelingsmacht, maar samen wel. Toen ik als twintiger bij de NVJ ging, zag ik er niet meteen de voordelen in, maar al gauw merkte ik dat je samen een vuist kan maken naar werkgevers toe. Je bent actief bezig met je rechten als freelancer en je hebt het daar met elkaar over.

Verder vind ik RFG Magazine heel bemoedigend, zowel door het feit dat het werk oplevert voor freelancers, als door de journalistieke inhoud van het magazine. En ook met het Matchingfonds wordt journalistiek mogelijk waar de markt te weinig voor betaalt. Ik ben zelf ook met een onderzoeksproject op die basis bezig en het fonds gaf me het beslissende duwtje om het mogelijk te maken. Dat was echt een geschenk uit de hemel.’

Bezoek ook Miro’s website!