Reporters Online-hitmachine Vivienne Groenewoud


·

Ze is een van onze eerste leden en doet goede zaken via Reporters Online: ‘Hun Blendle plug-in vind ik een van de beste uitvindingen sinds gesneden brood!’

Wat is je journalistieke expertise?

‘Negentig procent van mijn werk bestaat uit ‘human interest’. Daar schrijf ik over in bladen zoals LINDA, Grazia, Viva, Cosmopolitan en Margriet. Na verloop van tijd publiceer ik een aantal van de meer tijdloze stukken ook op mijn eigen site: Bloom Magazine. Maar ook nieuw werk van verhalen die ik zelf graag wilde schrijven zet ik op mijn site. Ik ben blij te kunnen melden dat mijn stukken het ook goed doen op Blendle, via Reporters online. Hun Blendle plug-in vind ik een van beste uitvindingen sinds gesneden brood! Ik snap niet dat er nog journalisten zijn die daar geen gebruik van maken.’

Waarom ben je lid geworden?

‘Ik was een van de eerste leden. Leuk! Dacht ik. Iets nieuws! Dergelijke initiatieven geven me energie. In De Coöperatie zag ik een spannend, nieuw concept. Vooral het gelinkt kunnen worden aan opdrachtgevers vond ik interessant. De mediawereld is kleine wereld, en hoe meer zichtbaarheid hoe beter.’

Van welke diensten van De Coöperatie heb je gebruik gemaakt of zal je in de toekomst gebruik willen maken?

‘Ik ben nog niet zo’n heel actief lid, moet ik zeggen. Misschien ligt het aan mij dat ik er nog niet echt ingedoken ben. Ik heb het geluk dat ik goed draai, en daardoor een chronisch tijdgebrek heb voor andere dingen dan werk. Maar ik blijf het zeker volgen. Alles heeft aanlooptijd nodig.’

Waar liggen volgens jou nieuwe kansen voor freelance journalisten?

‘Dat ben ik natuurlijk zelf ook elke keer aan het bedenken. Online zeker. Journalisten worden steeds meer hun eigen merk. Toch denk ik niet dat print ooit helemaal zal verdwijnen. Misschien wel voor hard nieuws, omdat het nu eenmaal minder snel is. Maar het blijft toch een andere leesbeleving. Meer ontspannen, vind ik zelf. Dus ook daar liggen nog genoeg kansen, al zal het uiteindelijk misschien om een andere niche gaan.’

Met welke middelen zet je jezelf neer als journalistiek merk?

‘Door middel van mijn eigen online magazine: Bloom Magazine. Sterker nog; ik heb op dit moment geen bedrijfspagina meer, die had ik wel toen ik net begon als freelancer. Maar op mijn online magazine is ook te lezen wat ik zoal schrijf. In de toekomst wil ik dat nog uitbouwen, misschien wel met een vlog. Verder heb ik LinkedIn en ben ik zeer actief op Twitter. Ik vind het belangrijk dat je benaderbaar bent en mensen direct een vraag kunnen stellen.’

In hoeverre heeft digitalisering in de journalistiek effect op het beroep van de freelance journalist?

‘Ik denk dat dat heel ver gaat, je krijgt nu ook journalisten die hun werk doen met behulp van drones, bijvoorbeeld. Ik ben gek op technische snufjes en gadgets, dus ik vind het leuk om te zien hoe het zich allemaal ontwikkelt. Verder scheelt het mij persoonlijk ontzettend veel tijd. Interviewkandidaten zoek ik bijvoorbeeld meestal via social media zoals Facebook en Twitter. Sommige mensen noemen dat journaluistiek en roepen dan dingen als: ‘Waar is de tijd gebleven dat je de verhalen tegenkwam in de trein?’ Maar dat vind ik altijd een beetje zuur. Je bent toch gek als je de mogelijkheden die we tegenwoordig hebben laat liggen?’

Geïnteresseerd in Viviennes tijdloze verhalen? Neem een kijkje op Bloom Magazine!