Alleskunner IJsbrand van Veelen

Wat kan hij niet? IJsbrand van Veelen heeft geregisseerd, geproduceerd en geschreven. Binnen ons netwerk krijgt IJsbrand geregeld tips binnen via Publeaks die voor de goede verstaander werk betekenen, én hij coördineert onze onderzoeksjournalistiek. Tijd voor een introductie.

Wat is je journalistieke expertise?

‘Mijn expertise ligt in beeld en tekst. Als interviewer, programmamaker, regisseur en eindredacteur werkte ik van 1991 tot 2013 voor de VPRO-televisie waar ik programma’s en documentaires maakte over samenleving, cultuur, geschiedenis, politiek, economie en wetenschap zoals Tegenlicht en Het Snelle Geld.

In 2014 heb ik De Denkfabriek opgericht, een media- en conceptbureau. Daarnaast werk ik als webredacteur voor 360 magazine en sta bij IBIS/InHolland voor de klas als docent Innovatie. Ook werk ik als schrijvend journalist voor diverse opdrachtgevers en heb ik meerdere taken bij De Coöperatie.’

Wat is jouw functie bij De Coöperatie?

‘Ik beheer de klokkenluiderssite Publeaks. Dagelijks komen hier relevante tips binnen die ik selecteer op bruikbaarheid en uitzet in het netwerk. Ook coördineer ik onderzoeksjournalistieke projecten, zo zijn we nu bezig met een stuk over corruptie binnen de politie.’

Waarom ben je lid geworden?

‘De Coöperatie geeft mij de mogelijkheid om nauwer betrokken te zijn bij onderzoeksjournalistiek, wat hoogstnoodzakelijk is in deze tijd dat journalisten onder vuur liggen en we met nepnieuws en spindokters om de oren worden geslagen. Ook kan ik in samenwerking met collega-journalisten kennis delen en meewerken aan de vormgeving van een nieuw journalistiek model.’

Waar liggen volgens jou nieuwe kansen voor freelance journalisten?

‘Online. Publiceren in eigen beheer door middel van Reporters Online en Blendle geeft het product prioriteit boven de portemonnee van uitgevers en aandeelhouders. Vooral omdat je hiermee het klassieke uitgeversmodel, waarbij veel geld naar de uitgevers gaat, omzeilt.’

Met welke middelen zet je jezelf neer als journalistiek merk?

‘Door goede stukken en films te maken en me zo breed mogelijk te oriënteren op de markt. Daarnaast ben ik actief op sociale media om mijn contacten en netwerk te onderhouden en uit te breiden. Je kant briljant zijn maar als je op je zolderkamertje achter je laptop zit komende opdrachten ook niet binnen. Dat is het eigenlijk, zichtbaarheid.’

In hoeverre heeft digitalisering in de journalistiek effect op het beroep van de freelance journalist?

‘Internet biedt journalisten een grotere vrijheid, meer mogelijkheden en potentieel hogere opbrengsten dan het klassieke uitgeversmodel. Ik wil nogmaals benadrukken dat het een voordeel is dat je online kunt publiceren.’

 

Heb jij een goed idee, maar géén idee hoe je dat moet omzetten in een evenement, videoproductie, artikel, lezing of wat dan ook? Misschien helpt IJsbrands Denkfabriek je verder!