Creatief schrijver Clarissa van Deventer


·

Vanaf vandaag beginnen we met de rubriek ‘Wij, de leden’. We trappen af met Clarissa van Deventer. Clarissa is regelmatig bij ons op kantoor te vinden en schrijft over kunst, muziek en ‘gekke hippies’ voor onder andere Open the Door, Het Parool en Radio 4.

Wat is je journalistieke expertise?

‘Interviews over zzp- en ondernemerschap gerelateerde onderwerpen. Ik schrijf over kunst, muziek, duurzaamheid en gekke hippies voor onder andere het Parool, Open the Door, en Radio 4. Voor commerciële opdrachtgevers maak ik interviews en op een verdwaalde vrijdag doe ik weleens aan copywriting.’

Waarom ben je lid geworden?

‘Natuurlijk wegens de gezelligheid bij De Coöperatie en de leuke werkplek. En ik vind het tof hoe De Coöperatie zich inzet voor onderzoeksjournalistiek met onder andere een matchingfonds. Journalisten verenigt u!’

Van welke diensten van De Coöperatie heb je gebruik gemaakt of zal je in de toekomst gebruik van willen maken?

‘Werkplek, misschien maak ik ooit gebruik van het modelcontract, en het matchingfonds.’

Waar liggen volgens jou nieuwe kansen voor freelance journalisten?

‘In het terugpakken van het auteursrecht en een dikke middelvinger naar slecht betalende opdrachtgevers. In mooie verhalen blijven maken op innovatieve wijze. In durven samenwerken en een tegenstem bieden aan populisme door degelijk onderzoek.’

Met welke middelen zet je jezelf neer als journalistiek merk?

‘Mezelf neerzetten als journalistiek merk, blegh! Moet dat? Ik heb een -slecht bijgewerkte- website en ik post weleens een artikel op LinkedIn.’

In hoeverre heeft digitalisering in de journalistiek effect op het beroep van de freelancejournalist?

‘Ik zie het als een kans, online kan zoveel meer. De Correspondent was een prachtige zet. En dat advertentievrij. Hulde. Een nadeel is natuurlijk het nu sterk opkomende fake news. Daarvoor moet gewaakt worden, daarom is de ondersteuning van onderzoeksjournalistiek ook zo belangrijk. En alertheid bij kranten, budget voor factchecking etc.’

Interesse? Ga hier naar Clarissa’s site.

Fotograaf: Piet Hermans

Lid worden

Een lidmaatschap van De Coöperatie kost €30 per kwartaal. Studenten en NVJ-leden krijgen 50% korting op hun lidmaatschap. Ben je NVJ-lid of wil je het meteen worden, dan kun je je ook hier aanmelden. Leden van de Auteursbond en de VVOJ kunnen kiezen voor een geassocieerd lidmaatschap, voor meer informatie zie hier. Het lidmaatschap is vrijgesteld van BTW, je krijgt er geen factuur voor. Wel kun je ons jaarlijks om een overzicht van je contributie-betaling vragen. Tot slot: je krijgt na aanmelding nog apart een mail om ook je inschrijving voor onze nieuwsbrief te bevestigen.
  • Maak een ledenaccount aan

  • Lidmaatschap

  • Door dit formulier te verzenden, meld je je aan als lid van De Coöperatie. Je gaat ermee akkoord dat je lidmaatschapgeld automatisch per kwartaal wordt geïncasseerd na eerste betaling (link krijg je per mail). Je kunt op elk moment opzeggen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.