Waarom wij De Coöperatie voor journalisten starten

En waarom het zinnig is je daar alvast bij aan te sluiten

We beleven geen crisis van de journalistiek, maar een crisis van de uitgeverijen.

Een grote en belangrijke transitie in journalistieke media is de sterk krimpende, institutionele redacties binnen uitgeverijen, tegenover het sterk groeiende ecosysteem van freelancers. Vroeger was de journalist in dienst van een uitgever en die uitgever had twee functies: het genereren van financiële middelen en het zorgen voor een infrastructuur ter ondersteuning van het journalistieke werk (een werkplek, koffieapparaat, opleiding, ICT afdeling en een leaseauto).

Waar dus vroeger de journalist in dienst was bij de uitgever, draait De Coöperatie dat om: de uitgever staat ten dienste van de journalist

Een zelfstandige heeft deze ondersteuning niet meer en moet zelf de omzetten realiseren en zijn bedrijfje runnen. Daarnaast ontbreekt het hem en haar aan tal van schaalvoordelen, de onderhandelingspositie is dun en een groot deel van de tijd wordt besteed aan niet-journalistieke zaken.

Waar dus vroeger de journalist in dienst was bij de uitgever, draait De Coöperatie dat om: de uitgever staat ten dienste van de journalist. De Coöperatie is een bedrijf met een winstoogmerk, maar is eigendom van haar leden die die winst verdelen.

De Coöperatie gaat op 29 maart van start. Wil je bij de lancering zijn? Sluit je dan aan!

Wat we bieden

Het bedrijf biedt een breed palet aan journalistieke- en communicatie diensten, die niet door werknemers worden geleverd, maar door leden die allemaal zelfstandig ondernemer blijven. De Coöperatie kan wel collectief de verkoop van stukken of collectieve leveringsvoorwaarden regelen, congressprekers aanbieden en dagvoorzitters, ze kan een eigen productiefonds oprichten, mediaproducties of uitzendkrachten aanbieden. De leden kunnen zich collectief verzekeren, of collectief inkopen, ze kunnen ook gezamenlijk publiceren in Reporters Online waarmee de opbrengsten voor henzelf zijn.

Leden kunnen ook opdrachten via De Coöperatie laten lopen en opdrachtgevers kunnen freelancers via De Coöperatie betrekken zodat er geen arbeidsrechtelijke onzekerheden zijn, een groter opdrachten aanbod ontstaat en een efficiëntere administratie voor iedereen. Opdrachtgevers zouden integraal delen van hun productie bij De Coöperatie kunnen onderbrengen.

Verdiensten

De Coöperatie gaat, tenslotte, een aantal werkruimten op meerdere locaties aanbieden waar freelancers vaster of flexibeler samen kunnen werken met daarbij een groot aantal aanvullende diensten zoals ICT of administratieve ondersteuning. Die diensten worden door leden onderling aangeboden en verrekend waarbij de aanbieder een klein percentage afdraagt aan De Coöperatie.

Dat is waar De Coöperatie onder andere haar geld mee verdient, een klein percentage op diensten, verhuur van de werkplekken en een klein beetje lidmaatschapinkomsten.

Wij geloven dat het model van De Coöperatie een doorbraak is voor een gezonde en vitale journalistieke sector, in Nederland en daarbuiten. Het is niet af, het gaat pas beginnen en de leden bepalen vanaf nu de koers en toekomst van hun bedrijf waarin zijn samen werken.