‘Freelancers minder makkelijk uit te spelen. En de winst terug naar de leden’

72 uur De Coöperatie: bijna 300 aanmeldingen, en antwoord op een paar veel gestelde vragen.


Door ·

Drie dagen geleden gaf De Coöperatie haar eerste teken van leven.

Sindsdien werken we de klok rond om vragen te beantwoorden, ideeën in ontvangst te nemen, de laatste bugs uit de site te halen en uit te leggen waarom we nog geen telefoonnumer hebben. Er waren artikelen en nieuwsbrieven met to the point samenvattingen van wat we zijn & doen: ‘Slim, zo zijn freelancers minder makkelijk tegen elkaar uit te spelen. En, heel goed: eventuele winst vloeit terug naar de leden.’ Er waren radio-uitzendingen. En we hebben nu al tegen de 300 inschrijvingen! Dank daarvoor, en voor alle hartelijke reacties…

 

Van alle vragen sprong er eentje uit: ‘Strak plan, maar wat gaan jullie nu écht doen?’ We hebben een aantal zeer concrete plannen, en een nog veel groter aantal behoorlijk ver uitgewerkte ideeën. Je vindt ze hier. Twee ervan gaan de bij de start van De Coöperatie vermoedelijk extra aandacht krijgen, omdat ze voor freelancers op dit moment het meest van belang zijn:

  • De Coöperatie gaat werkruimte aanbieden op een aantal plekken in Nederland. Waar je samen kunt werken met andere journalisten. We zijn héél ver met gesprekken over werkruimte in Amsterdam en Hilversum, Eindhoven en Den Haag hebben zich inmiddels gemeld, meer steden gaan volgen.
  • De Coöperatie gaat bemiddelen tussen jou en je opdrachtgevers. Zodat je geen slapeloze nachten hoeft te hebben over de chaos die het kabinet heeft gemaakt van de regels voor zelfstandigen. En je, als je zelfstandig werkt, gewoon zelfstandig kunt blijven. Ook daar zijn we, ondanks alle juridische valkuilen en onzekerheden, een behoorlijk eind mee op schot. We zijn in overleg met opdrachtgevers, beroepsorganisaties en andere belanghebbenden. We zijn er inmiddels van overtuigd dat we op korte termijn in ieder geval een flink deel van de onzekerheid, de bureaucratie en de fiscale risico’s voor freelancers weg kunnen nemen.

 

Correspondenten

Nog eentje die vaak terugkwam: wat gaan jullie specifiek doen voor freelance correspondenten in het buitenland? Het is nog te vroeg voor een uitgebreid antwoord, maar we willen graag – we noemen maar wat – helpen bekijken of het mogelijk is om Broodfonds voor correspondenten in het buitenland op te zetten. Wellicht dat dat, met wat aanvullende financiële garanties van derden, wél kan.

Wat we niet gaan doen: politieke belangenbehartiging van/voor freelancers. Wij zijn er voor samen werkende freelancers. Er zijn genoeg andere organisaties die belangen behartigen in Den Haag, bijvoorbeeld als het gaat om minimumtarieven voor het werk van freelancers – als die al wenselijk zijn.

En tot slot nog deze: wordt De Coöperatie opgericht om over de rug van freelancers geld te verdienen? Daar kunnen we kort over zijn: nee. Het is zeker de bedoeling om geld te verdienen – graag zelfs. Niet met flauwe marketingacties (€-link) waar freelancers niks aan hebben of met sigaren uit eigen doos. Maar door ons tot een collectief van zelfstandigen te smeden en de krachten te bundelen. Alleen zo kunnen we het idee waarmaken dat de toekomst van de journalistiek aan freelancers is. Als dat lukt, zijn de enigen die er profijt van hebben freelancers zelf. Want in De Coöperatie is de winst van de leden…

We maken zeer binnenkort bekend wanneer we van start gaan. Wil je op de hoogte blijven en naar de lancering komen? Sluit je dan aan!