‘En ga nu maar eens betalen’

Wat De Coöperatie wil doen aan wanbetalende opdrachtgevers

Met al het recente gemopper op hoe de politiek met zelfstandigen omgaat (modelcontracten…), de Tweede Kamer besluit ook wel eens wat nuttigs.

Dit bijvoorbeeld, een boete voor opdrachtgevers die na 60 dagen nog niet betaald hebben. Goed nieuws natuurlijk, voor veel opdrachtgevers is 60 dagen de laatste jaren eerder een minimum- dan de uiterste betalingstermijn. Een half jaar of meer is misschien geen dagelijkse kost, maar ook niet ongebruikelijk.

Als Coöperatie zijn we van plan om daar werk van te gaan maken: incasso. Het liefst zouden we dat doen door facturen te ‘voorfinancieren’. Leden krijgen dan van De Coöperatie na bijvoorbeeld 30 dagen de facturen uitbetaald, wij innen die factuur  vervolgens bij de opdrachtgever. Dat kunnen we echter pas doen als we flink gegroeid zijn. Bijvoorbeeld omdat er bij laat betalende opdrachtgevers ook altijd het risico is dat ze helemaal niet betalen – er gaat anno 2016 wel eens uitgever of andere opdrachtgever failliet tenslotte.

Een half jaar of meer wachten op een rekening is misschien geen dagelijkse kost, maar ook niet ongebruikelijk

Voor dat soort risico’s moeten we ons ‘herverzekeren’, een verzekering afsluiten waardoor we (een deel van) het voorgeschoten geld terug krijgen Dat kan pas als we veel leden hebben. Anders is het te duur. Tot die tijd kunnen we uiteraard wel proberen om de rekeningen van onze leden zonder voorfinanciering te innen (niet helemaal gratis trouwens, mensen stalken om rekeningen te betalen kost tijd en geld). Een beetje gezamenlijke druk uitoefenen brengt vaak al behoorlijk schot in de zaak.

Ook zullen we, om te beginnen eind 2016, een jaarlijks onderzoek naar wanbetaling onder uitgevers doen, en we zullen de ergste brokkenmakers met naam en toenaam publiceren. De respondenten in het onderzoek – onze leden, en wellicht ook andere freelancers – blijven uiteraard anoniem, om problemen met opdrachtgevers te voorkomen.

Waarschuwing

Een onderzoek is misschien wel de beste vorm van gezamenlijk druk uitoefenen. Bovendien is het een effectieve waarschuwing voor freelancers die in de toekomst nog met wanbetalers in zee zouden kunnen gaan. We hebben er nu al zin in. Zeker ook omdat er vanuit Den Haag boetes in het vooruitzicht zijn gesteld.

We gaan op 29 maart De Coöperatie lanceren. Wil je erbij zijn? Sluit je dan aan! Bijna 500 freelancers gingen je al voor.