De Coöperatie officieel van start

Tijdens een bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam is gisteren het startschot gegeven voor De Coöperatie, een bedrijf dat in handen is van een collectief van freelance journalisten.

Freelance journaliste Yasmina Aboutaleb werd aangekondigd als lid met nummer 0000001. De Coöperatie zal op 1 juni de deuren openen en van start gaan in Amsterdam en Hilversum met een aantal werkplekken voor freelancers. Gisteren hadden al bijna 750 journalisten zich aangemeld.

‘Het initiatief is geboren vanuit de overtuiging dat de toekomst van de journalistiek om een goed functionerend groep freelancers zal draaien.” zegt mede-oprichter Teun Gautier. “Freelancers nemen een steeds groter deel van de journalistieke productie voor hun rekening en zullen ook in toenemende mate zelf gaan publiceren. Het ontbreekt de zelfstandige journalist echter aan schaalvoordeel van het collectief en ondersteuning van zijn of haar werk.’

Terug naar de makers

In een recent onderzoek gaf 77% van de ondervraagde freelancers aan lid te zullen worden. De organisatie rekent op enkele honderden leden in het eerste jaar. Gautier: ‘De Coöperatie gaat werkplekken, ICT, verkoop en administratieve ondersteuning bieden maar zal ook nieuwe markten en omzetbronnen aan kunnen boren. Zo kunnen freelancers meer en stabielere inkomsten genereren. Iedereen blijft zelfstandig en kan zelf kiezen wat ze van ons willen gebruiken. We verdienen ons geld aan een percentage van de omzet die we voor leden genereren, aan de verhuur van werkplekken en een beetje lidmaatschapsinkomsten. Die zijn €20 per maand. De winsten worden wel weer verdeeld onder de leden, alles gaat terug naar de makers.’

De Coöperatie werkt nauw samen Reporters Online, een platform waarmee freelancers in de Blendle kiosk kunnen publiceren. Ook de NVJ en Instituut voor Beeld en Geluid steunen het initiatief en zullen er mee samenwerken. Thomas Bruning, algemeen-secretaris van de NVJ: ‘Wij geloven dat de journalistieke sector zeer gebaat is bij een goed functionerende groep ZZP’ers en verwelkomen als NVJ initiatieven zoals deze. Leden van de NVJ krijgen een aanzienlijke korting op het lidmaatschap van de nieuwe organisatie.’

 

Werkplekken

De Coöperatie zal een aantal vestigingen hebben waar journalisten werkruimte kunnen huren en kunnen samenwerken. De eerste twee locaties zullen in Amsterdam en in het Instituut voor Beeld en geluid in Hilversum van start gaan. Er wordt ook actief gewerkt aan locaties in andere regio’s en landen. Gautier: ‘We zetten De Coöperatie op als internationaal netwerk en hopen binnen een jaar in een aantal landen ook vestigingen te hebben. Alle leden in die landen zullen onderdeel zijn van De Coöperatie waardoor er een internationale redactionele organisatie ontstaat.’

Jan Muller, algemeen directeur van Beeld en Geluid heeft zijn hulp aangeboden: ‘Hilversum is het centrum van de beeld- en geluidgedragen journalistiek. Toen de mensen van De Coöperatie ons benaderden, hebben we aangeboden om een aantal werkplekken beschikbaar te maken bij ons op het Mediapark. Zij zitten, dankzij dit baanbrekende initiatief, straks letterlijk én figuurlijk bovenop onze rijke collectie van ruim een miljoen uur aan audiovisueel materiaal en ruim 2,5 miljoen foto’s.’

Burgemeester Pieter Broertjes is verheugd met de komst van De Coöperatie naar Hilversum en zegt: ‘Het aantal ZZP’ers is hier groot en neemt alleen maar toe. Zeker in de creatieve sector waar we ook journalisten toe rekenen. Zij weten als geen ander hoe je relevante content maakt. Een sterk initiatief dat goed past in de mediastad waar mediamakers elkaar steeds beter weten te vinden.’

Van de leden

De Coöperatie is een bedrijf met winstoogmerk, waarvan het eigendom in handen is van de leden, er zijn geen andere aandeelhouders. Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek heeft een kredietfaciliteit ter beschikking gesteld om de start mee te financieren. René van Zanten, directeur van het fonds: ‘Dit plan introduceert een nieuw model in de journalistiek en wij kunnen helpen bij de eerste stappen van dit soort innovaties.’

De Coöperatie is een initiatief van Teun Gautier, eerder uitgever van De Groene Amsterdammer, Jan-Jaap Heij van Reporters Online, Klaske Tameling, journalistiek wetenschapper, Gyurka Jansen, online ondernemer en Jaap Stronks van bureau Bolster.

Vul het formulier op onze site in